Lex Agrokor postaje pravna tekovina EU

Dodajte komentar

Zakon o postupku prinudne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog interesa za državu, takozvani lex Agrokor, uvršćen je u pravnu tekovinu EU od strane Savjeta Evrope.

Prema pisanju hrvatskih medija, predstavnici Evropljana su izglasali predlog izmjene Priloga Uredbe EP i Savjeta br. 2015/848 o nesolventnosti sa 27 glasova za i samo jednim protiv.

Do sada su taj zakon priznavale kao važeći na njihovoj teritoriji, nepravosnažno, samo Engleska i Švajcarska, i to nakon što je ruska Sberbanka zatražila od tih država da ga ne priznaju, tvrdeći da on nije prilagođen evropskom insolventnom pravu.

Sada kad je Sberbanka pristala na nagodbu povjerilaca, to više i nije toliko bitno, ali će biti važno ako neko drugi od nezadovoljnih povjerilaca Agrokora bude hteo da “ruši” taj zakon, ocjenjuje Jutarnji list.

“To u zanimljivu poziciju, da se tako izrazimo, dovodi Sloveniju čije sudstvo nije priznalo lex Agrokor, ali će morati da ga prizna verifikacijom u Evropskom savjetu. Drugim riječima, ni u Sloveniji niko neće moći da se naplati od imovine Agrokora mimo Zakona o postupku prinude uprave”, objašnjava list.

Dalje dodaje da je tu, naravno, najvažniji Merkator, i konstatuje da, međutim, taj slovenački trgovački lanac ima ugovor s bankama-kreditorima koji je s njima sklopio Ivica Todorić, a koji umnogome ograničava upravljačka prava “starog” i “novog” Agrokora u Merkatoru.

“Štaviše, ako se banke ne saglase s promjenom vlasništva u Agrokoru, mogle bi da aktiviraju klauzulu prema kojoj u tom slučaju mogu sve kredite u cjelosti da stave na naplatu i tako odvedu Merkator u stečaj. No, sadašnje informacije ne govore u prilog tome da će banke-kreditori Merkatora tako postupiti, ali će novi vlasnici Agrokora sigurno morati o tome da vode računa”, zaključuje se u tekstu.

Biznis&Finansije

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *