Broj loših kredita u tri banke porastao, u jednoj dramatično

Dodajte komentar

Dok broj loših, odnosno kredita koje klijenti ne vraćaju, konstantno opada u tri banke je porastao, od čega u jednoj drastično, navedeno je u izvještaju o radu CBCG i stabilnosti finansijskog sistema koji je dostavljen parlamentu. O kojim bankama je riječ može samo da se spekuliše jer se ne pominju imena. I MMF je u izvještaju iz druge polovine prošle godine naveo da su tri banke pod strogim nadzorom CBCG.

“Tri banke su u prošloj godini zabilježile povećanje učešća nekvalitetnih kredita, pri čemu jedna mala banka drastično odstupa od ostatka sektora”, navedeno je u izvještaju.

Ukupni krediti po posljednjim zvaničnim podacima sa kraja aprila bili su 2,7 milijardi eura, od čega 7,1 odsto kasni sa otplatom.U izvještaju se analiziraju krediti čija otplata je stala ili kasni, po kategorijama po visini rizika od A do E.

“Krediti koji kasne s otplatom preko 30 dana su na kraju prošle godine bili 30,5 odsto manji u odnosu na kraj 2016. Krediti iz kategorije A su porasli 16,9 odsto, a iz kategorije B 9,5 odsto. S druge strane, krediti iz kategorija C, D i E bili su manji za 14, 6,5 i 26,7 odsto”, kažu u CBCG i ističu da zakon o sporazumnom restrukturiranju duga, čije važenje je ove sedmice produženo za još godinu, daje doprinos smanjivanju loših kredita.

Na kraju prvog kvartala, što je posljednji dostupni podatak, najviše kredita odobrila je Sosijete ženeral banka 347 miliona, CKB 310, Erste 298 i NLB 276 miliona eura, Hipotekarna banka 224, Prva banka 209, Adiko 195, Lovćen 113, Atlas 80, Komercijalna banka 65,5, Univerzal kapital 62,2, Zirat 44,8, Zapad 39, IBM 18,9 i Nova banka 11,2 miliona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *