SAD traže od svih zemalja svijeta da prekinu uvoz iranske nafte

Dodajte komentar

SAD su zatražile od svih zemalja svijeta da do 4. novembra obustave uvoz iranske nafte ukoliko žele da izbjegnu američke sankcije uvedene posle povlačenja SAD iz međunarodnog sporazuma s Iranom o njegovom nuklearnom programu, objavio je anonimni zvaničnik Stejt departmenta.

“Tražimo od njih da se njihov uvoz nafte spusti na nulu”, rekao je on i naveo da smanjivanje uvoza treba da počne sada da bi kupovina potpuno prestala do 4. novembra.

Predsjednik Donald Tramp je 8. maja objavio da se SAD povlače iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. godine, čiji je cilj da u zamjenu za uklanjanje ekonomskog embarga i drugih sankcija Iran ne razvija atomsku bombu, ali Tramp smatra da je sporazum suviše blag prema zvaničnom Teheranu.

Tramp je tada ponovo stavio na snagu sve američke sankcije ukinute posle potpisivanja sporazuma prije tri godine, uključujući i “sekundarne sankcije” koje pogađaju strane firme koje posluju s Teheranom.

Te firme treba da odaberu između svojih investicija u Iranu i pristupa američkom tržištu. Vašington im je dao rok od 90 do 180 dana da se povuku s iranskog tržišta.

Evropske zemlje od maja pokušavaju da ispregovaraju izuzetke za neke sektore ili ugovore, ali američki zvaničnik je danas potvrdio da SAD to neće dopustiti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *