Ovo su najskuplji gradovi za strane radnike

Dodajte komentar
Hong Kong

Na listi najskupljih gradova za život za strane radnike u 2018. godini na prvom mjestu se našao Hong Kong, pokazuje najnovije istraživanje konsultantske tvrtke Mercer.

Ove se godine Luanda, glavni grad Angole, nalazi na šestom mjestu zbog pada cijena nekretnina. Na drugom mjestu je Tokio, potom slijede Cirih, Singapur i Seul.

Najskuplji evropski gradovi, uz Cirih(3) su Bern (10) i Ženeva (11). Uopšteno, zapadnoevroski gradovi svi su se uspeli na ljestvici po skupoći troškova života i najma stanova, a posebno njemački, pa su tako Frankfurt (68) i Berlin (71) skočili u odnosu na lani za 49 mjesta, a Minhen (57) za 41 mjesto.

London je skočio za 10 mjesta, na 19. poziciju, Pariz za 28 mjesta, na 34. poziciju, Rim za 34 mjesta na 46. poziciju, a Beč za 39 mjesta na 39. poziciju. Najskuplji kineski grad je Šangaj, na sedmom mjestu, a potom Peking, na osmom. Snažnija kineska monetarna regulacija, cvjetajuća ekonomija i nastojanja da kineski juan postane međunarodna valute podigli su kineske gradove na toj ljestvici, kažu analitičari.

Tel Aviv (16) nastavlja da bude najskuplji grad na Bliskom istoku za strane radnike, a slijede ga Dubai (26), Abu Dhabi (40) i Riyadh (45). Najskuplji grad u SAD-u je New York, koji je pao za četiri mjesta u odnosu na lani, na 13. poziciju. Slijede San Francisko (28) i Los Anđeles (35), koji su se spustili za sedam, odnosno 12 mjesta, dok je Chicago (51) pao za 12 mjesta.

U regiji centralne i istočne Evrope, po skupoći Ljubljanaje, na 132 mjestu, Budimpešta (151), Tirana (172), Sofija (175), Bukurešt (176), Beograd (181) i Skopje (197). Na 209. mjestu kao najjeftiniji grad za život smjestio se Taškent, glavni grad Uzbekistana, nakon Tunisa i Biškeka, glavnog grada Kirgistana.

Mercer je za potrebe svog redovnog godišnjeg istraživanja istražio troškove 200 stavaka na svakoj lokaciji, uključujući smještaj, transport, odjeću, hranu i zabavu, uspoređujući cijene kino ulaznica, para farmerica, litra vode, šoljice kafe, litra benzina ili mlijeka.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *