Kupovina Instagrama je najpametnija stvar koju je Mark Zakerberg ikada uradio

Dodajte komentar

Kompanija Facebook je 2012. godine kupila platformu za dijeljenje fotografija “Instagram”. Sada, šest godina kasnije, sa sigurnošću se može reći da je to bila najpametnija stvar koju je Facebook ikada uradio.

Facebook je za “Instagram” dao milijardu dolara, a sada mu se taj novac vratio 100 puta jer je procijenjena vrijednost “Instagrama” oko 100 milijardi dolara.

Kompanija je mnogo više novca uložila u kupovinu “WhatsApp-a” (19 milijardi 2014. godine), a za kompaniju “Okulus” je dala dvije milijarde.

Ipak, po svemu sudeći, najviše joj se isplatio “Instagram”.

Kako je procijenjeno u izvještaju “Blumberga”, broj korisnika “Instagrama” bi mogao u narednih pet godina da dostigne dve milijarde i tako stigne Facebook.

“Instagram” je nedavno objavio da je dobio i milijarditog korisnika, a trebalo bi da mnogo brže od Facebooka duplira broj korisnika.

Finansijske implikacije kupovine su bile ogromne za Facebook, koji je bio u stanju da lako napravi isti model za oglašavanje koje koristi na svom “News Feed”-u i da ga koristi i na aplikaciji “Instagram”. “Facebookov” najnoviji proizvod, platforma za emitovanje pod nazivom Instagram TV, mogla bi dodatno da pojača poslovanje kompanije.

Korisnici troše skoro isto toliko vremena na “Instagramu” kao i na “Facebooku”. Prema nedavnom izveštaju, to je oko 53 minuta dnevno za korisnike Androida.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *