Izložba skulptura i crteža Jovete Ljumovića u prostoru za umjetsnost SGBM

Dodajte komentar

U Prostoru za umjetnost u upravnoj zgradi Societe Generale banke Montenegro otvorena je izložba umjetnika Jovete Ljumovića. Izloženo je pet skulptura i šest crteža koji dočaravaju ljepote životinjskog svijeta prvenstveno ptica.

O svojoj izložbi umjetnik je rekao:

“Moje cjelokupno stvaralaštvo posvećeno je likovnoj interpretaciji životinjskog svijeta. Svi ti organski oblici su nadahnuti vezom čovjeka, prirode i umjetnosti. Forme su svedene na kompaktnu masu glatkih površina sa blago naglašenim pokretom. Usklađenim odnosom forme i kamena kao materijala pokušavam da stvorim iluziju organske materije. Ptice su čest motiv u mom stvaralaštvu. U životinjskom svijetu postoji velika raznolikost oblika koji su veoma inspirativni. Crna Gora sa svim svojim prirodnim ljepotama bogata je kamenom pogodnim za skulpturu. Kamen kao materijal je veoma zahtjevan za rad i ima svoje zakonitosti koje moramo poštovati. Kroz svoj rad želim potvrditi da su čovjek i priroda neraskidivo povezani”.

Biografija umjetnika:

Joveta Ljumović je rođen 14. 11. 1967. godine u Starčevu, u Vojvodini.
Srednju školu, odsjek Industrijski dizajn, završio je u Podgorici 1986. godine.
Studirao Likovno vaspitanje na Filozofskom fakultetu u Nikšiću.
Završio Fakultet Likovnih umjetnosti, odsjek vajarstvo, u klasi profesora Pavla Pejovića, 1994. godine.
Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1994. godine.
Izlagao na oko sedamdeset kolektivnih izložbi i više samostalnih izložbi.
Javni radovi: Spomen obilježje – portret u mermeru, prof. dr Zaharinu Grigoriju Antonoviču, Zgrada Vodovoda u Danilovgradu
Dobitnik je nagrade za skulpturu ULUCG „Lubarda, Stijović, Milunović“, za 2011. godinu.
Radi u JU Umjetnička kolonija u Danilovgradu.

Živi u Podgorici.

Projekat Prostor za umjetnost započet je kao akcija Građanske solidarnosti na globalnom nivou Societe Generale Grupe sa ciljem da podrži rad mladih umjetnika.

“Banka će i dalje nastojati da podržava promociju umjetnika kroz svoje kanale komunikacije i na korporativnim profilima društvenih mreža Facebook i Twitter”, saopšteno je iz banke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *