Saudijska Arabija je imala razloge vrijedne 90 milijardi dolara da dozvoli ženama da voze

Dodajte komentar

Nakon više od 60 godina žene smiju voziti u Saudijskoj Arabiji, a prema Bloombergovim računicama, kraljevstvo je za to imalo razloge vrijedne oko 90 milijardi dolara. Tačnije, prognozira se da će zemlja toliko zaraditi do 2030., budući da će se sada povećati mobilnost više od 15 miliona žena koje žive u kraljevstvu i biće prodato više automobila i osiguranja. Naime, prema BBC-u, prošle je godine u Saudijskoj Arabiji zabilježen pad prodaje novih automobila za 22,3 posto, a očekuje se da će se ovom mjerom to promijeniti.

Osim toga, povećanom mobilnosti povećaće se i broj zaposlenih. U kraljevstvu radi 22 posto žena, a cilj je povećati tu brojku na 30 posto. U sklopu toga, otvoreno je novo radno mjesto. Naime, prvi put u istoriji Saudijske Arabije žena će moći da bude saobraćajni policajac.

Nadalje, dozvolom ženama da voze mnoge saudijske porodice će uštedjeti milijarde dolara potrošene na privatne vozače koji voze žene i omogućuju im da obavljaju svakodnevne poslove. Budući da su ti vozači većinom strani radnici (uglavnom iz Indije i Bangladeša), i država će uštedjeti do 5,3 milijardi dolara godišnje koje inače potroši na plate i naknade za dozvole za rad. Naime, od 1,67 milion stranih radnika u Saudijskoj Arabiji, čak 1,38 milion radi kao vozač.

Zabrana je bila na snazi od 1957., a ranije ovog mjeseca žene su širom zemlje počele da mijenjaju svoje inostrane vozačke dozvole (koje su koristile za vožnju u drugim državama) te su se u nedjelju mnoge napokon i našle za volanom. Očekuje se da će do 2020. u Saudijskoj Arabiji voziti tri milijuna žena. No, budući da se ne slažu svi s promjenama u kraljevstvu, prošlog mjeseca je donesen i novi zakon koji brani zlostavljanja saudijskih vozačica, a žene su dobile i posebno označena parkirna mjesta u garažama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *