Orlandić: Stiže Lufthanza, Iran i Kina u fokusu

Dodajte komentar

Aerodromi Crne Gore ove godine će opslužiti dva i po miliona putnika, što je impozantna brojka. Ukoliko to uporedimo sa brojkama od lani, kada je to bilo 2.184.000 putnika, dolazimo do jasne računice o kakvom povećanju je riječ. Još jedna brojka je neumoljiva, a to je da 54 odsto onih koji dolaze u Crnu Goru zapravo stiže avio sabraćajem, što dovoljno govori o značaju ovog segmenta za našu državu, kazao je direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić u intervjuu portalu CdM.

Direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić ne krije zadovoljstvo poslovanjem. U intervjuu za CdM kaže da će ovo biti rekordna godina po svim prametrima.

“Od prvog januara do 17. juna ove godine kroz naša dva aerodroma prošlo je 737.005 putnika, što je 110.000 više nego lani u istom periodu. Na Aerodromu Podgorica opsluženo je 434.817 putnika, dok ih je u Tivtu bilo 302.180. Na tivatskom Aerodromu smo čak imali 104.520 putnika tokom 17 dana juna. Impozantno”, jasan je sagovornik CdM-a.

Da brojke govore same za sebe, Orlandić navodi podatke koji su vezani za samo jedan dan početkom ovog mjeseca.

“Koliki je zapravo promet putnika na našim aerodromima, najbolje govori podatak da je na tivatskom Aerodromu nedavno u jednom danu bilo 45 aviona. Ako tome dodate da jedan avion treba pomnožite sa dvije operacije dolaska i odlaska putnika, dođemo do podatka da su avioni polijetali i slijetali na svakih 20 do 25 minuta. To je prošlogodišnji prosjek bio u špicu sezone, pa je jasno o kakvim brojkama govorimo ove godine. Gotovo je ista situacija i na podgoričkom aerodromu”, ponosno ističe Orlandić.

Sagovornik CdM-a kaže da veliki broj najznačajnijih, svjetskih aviokompanija slijeću na aerodromima Podgorica i Tivat, između ostalih: Turkish Airlines, Aeroflot, Ryanair, Wizzair, EasyJet, Alitalia, Austrian, Lot, Eurowings i mnoge druge.

Stiže i Lufthansa

U toku su pregovori sa više različitih avikompanija, jer Crnu Goru moramo učiniti dostupnijom još većem broju građana Evrope i svijeta.

No, mnogo toga još je u planu.  Jedan od ciljeva im je dovođenje prestižne avio kompanije svjetske klase, a to je Lufthansa.

“To je jedan od strateškoh ciljeva. Osim toga, planiramo da ojačamo vezu sa Skandinavijom, jer je to jako važno tržište za cijelu zemlju”, jasan je on.

Iran i Kina u fokusu

Orlandić najavljuje još jedan važan strateški cilj.

“Pokušavamo sa našim strateškim partnerima da značajno povećamo broj gostiju sa tržišta Irana i Kine. To posebno van ljetnje sezone može da nam dovede veliki broj turista”, naglašava direktor Aerodroma Crne Gore.

Povezivanje sa Češkom, Slovačkom i Rumunijom

Najavljuje rad na povezivanju Crne Gore sa Rumunijom, Češkom, Slovačkom, ali i baltičkim zemljama.

“Na konferencijama na kojima smo učestvovali pokrenuli smo priču sa njihovim aviokompanijama. Crna Gora danas ima izuzetno kvalitetnu mrežu avio konekcije. Samo u prethodne dvije godine, imamo novih trideset linija. Ovo je uspjeh cijele zemlje, jer su Aerodromi samo jedna od karika u tom lancu”, smatra on i dodaje da je važna povezanost Crne Gore sa Poljskom, koja je sa više aspekata značajno tržište.

Izvor: CdM

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *