Naslovne strane dnevnih novina za 22. jun – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Čija je državna zemlja na Havajima? Džakovići: Mi za naše imamo papire

Budvanska policija i kotorsko tužilaštvo provjeravaju da li je Budvanin Radovan Džaković, otac nezavisnog odbornika Stevana Džakovića, nelegalno gradio pristan za objekat na ostrvu Sveti Nikola kod svetionika, i to na parceli koja je navodno u državnom vlasništvu.

Bord Luka Bar ograničava ovlašćenja Franoviću

Odbor direktora Luke Bar donio je na posljednjoj sjednici izmjene i dopune Statuta tog preduzeća kojim će se, ukoliko budu usvojene na skupštini akcionara 29. juna, znatno ograničiti ovlašćenja menadžmenta i izvršnog direktora Zarije Franovića.

Dnevne novine

Najviše se trgovalo akcijama jugopetrola

Na Montenegroberzi je u protekloj sedmici ostvareno 116.693 eura prometa, kroz 60 zaključenih transakcija, a najviše se trgovalo akcijama Jugopetrola. Trgovinom akcija Jugopetrola ostvaren je promet u iznosu od 48.599 eura, a akcijama Instituta “Simo Milošević 30.638 erura. Među prve tri kompanije čijim se akcijama najviše trgovalo našla se i Elektroprivreda, sa prometom od 14.623 eura.

RAST BDP-A U PRVOM KVARTALU TREĆI U EVROPI

Realna stopa rasta crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom kvartalu ove godine iznosila je 4,5 odsto, pokazali su preliminarni podaci Monstata. Treća stopa rasta u Evropi, prema ocjeni premijera Duška Markovića, predstavlja dobar rezultat i obavezu za Vladu da nastavi da podstiče sopstvenu administraciju na brzo donošenje zakonitih odluka i na odgovornu realizaciju Vladinih ekonomskih politika.

Dobri rezultati NLB bankep

NLB banka ostvarila je odlične rezultate u prošloj godini i prvom kvartalu ove, čime je nastavljen trend stabilnog poslovanja, ocijenjeno je na sjednici Skupštine akcionara. Banka je završila godinu sa neto profitom od šest miliona eura, uz rezultat prije rezervacija od 9,8 miliona.

Dan

KAP ne izlazi iz stečaja dok se sporovi ne završe

Trenutno se vodi oko 70 sudskih i upravnih postupaka u kojima je Kombinat aluminijuma (KAP) u stečaju stranka, od kojih su neki višemilionski, pa je nemoguće davati projekcije o vremenu okončanja tih postupaka, a samim tim i stečajnog postupka, kazali su “Danu iz Privrednog suda. Stečaj u KAP-u je pokrenut juna 2013. a stečaj uveden 8. jula te godine. Proizvodnju je prve godine organizovao Montenegro bonus, a od tada do danas Uniprom koji je za veći dio imovine fabrike platio 21 milion eura.

BDP 832,6 miliona

Realna stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom kvartalu ove godine iznosila je 4,5 odsto, pokazuju preliminarni, podaci Monstata. Iz Monstata je saopšteno da je BDP Crne Gore u prvom kvartalu ove godine iznosio 832,6 miliona eura, dok je u istom prošlogodišnjem periodu bio 777,3 miliona eura. Nominalna stopa rasta BDP-a je u prvom ovogodišnjem kvartalu iznosila 7,1 odsto.

Pripremaju teren za prodaju Aerodroma

Sindikat Aerodroma Crne Gore (ACG) pregovara sa upravom državnog preduzeća o usvajanju novog kolektivnog ugovora, kojim bi se osigurali u slučaju da Vlada odluči da privatizuje to preduzeće. Tačnije, kolektivnim ugovorom bi se uvele otpremnine za radnike koje bi eventualno novi poslodavac proglasio tehnološkim viškom.

Pobjeda

DPS gradi trospratnicu u Podgorici

Državna revizorska institucija dala je pozitivno mišljenje na finansijski izvještaj i zakonitost poslovanja Demokratske partije socijalista za prošlu godinu.U izvještaju koji su sačinili senatori Nikola N. Kovačević i dr Branislav Radulović se navodi da je godišnji finansijski izvještaj DPS u svim bitno materijalnim aspektima sastavljen i prezentovan na fer i objektivan način u skladu sa okvirom finansijskog izvještavanja.

Đenerali tri dana bez limita

Odbor direktora Montenegroberze je od ponedjeljka do srijede ukinuo cjenovno ograničenje za hartije Đenerali osiguranja Montenegro.
-Odbor direktoraje ocijenio neophodnost ukidanja cjenovnog ograničenja na period od tri radna dana, u cilju omogućavanja sklapanja transakcija sa akcijama Generali osiguranja Montenegro navodi se u saopštenju Montenegroberze.

Prodate akcije Instituta za 30.600 eura

Na Montenegroberzi je juče prodato 1.075 akcija Instituta Simo Milošević za 30.600 eura. Cijena po akciji je bila 28,5 eura, što je povećanje blizu dva odsto. Institut ima 382.351 akcija.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *