Grčka dobila “poklon za izlazak”

Ministri eurozone saglasili su se da za 10 godina produže ročnost za glavninu dužničkih obaveza Grčke, što se smatra istorijskim dogovorom.

Istovremeno, Grčka je obezbijedila zajam od 15 milijardi eura (17,5 milijardi dolara) kako bi joj se olakšao izlazak iz programa pomoći u avgustu ove godine.

Ministri eurozone usaglasili su olakšanje duga i veliko isplatu gotovine za Grčku rano u petak, kao dio ugovora o velikom izlazu kojim će se zatvoriti ciklus od osam godina štednje i programa spasavanja za Atinu.

“Imamo dogovor o Grčkoj”, rekao je evropski izvor koji su potvrdili drugi zvanični izvori, nakon što je više od šest sati razgovora dominirao otpor Njemačke koji je popustio u posljednjem trenutku.

Planirano je da Grčka napusti svoje finansijsko spašavanje 20. avgusta, a ministri finansija iz 19 zemalja koje koriste jedinstvenu valutu bili su pod pritiskom da ponude Atini oproštajni dogovor koji bi tu zemlju učinio jačom u očima finansijskih tržišta.

Sklanjajući pitanje dugova sa stola, ministri eurozone su se saglasili da produže ročnost na 10 godina za veći dio dužničkih obaveza Grčke, planine koja je dostigla 180 odsto BDP-a, skoro duplo više od svega što ta zemlja proizvede za godinu dana.

Izvori takođe navode da će povjerioci platiti 15 milijardi eura (17,5 milijardi dolara) kako bi olakšali izlazak zemlje iz svog programa.

Sporazum je važna prekretnicu za eurozonu skoro deceniju nakon što je Grčka zapanjila svijet potrošnjom bez ikakve kontrole i izazvala tri programa spasilačke pomoći i skoro kolaps jedinstvene valute, eura.

Check Also

Addiko Bank zapošljava: Viši Specijalista za IT infrastrukturu i IT bezbjednost

U svrhu jačanja našeg tima, unutar Sektora za informacione tehnologije, upravljanje imovinom i gotovinom banke, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *