70 posto slovenačkih kompanija traži radnike, do kraja godine 20.000 novih radnih mjesta

Dodajte komentar
Ljubljana

Dok su poslodavci prema anketi Zavoda za zapošljavanje optimističniji prema mogućnostima zapošljavanja, prognoze agencije Manpower pokazuje da se eksplozija zapošljavanje prisutna u posljednje dvije godine u Sloveniji polako stabilizuje. Razlog tome je što poslodavci ne mogu da pronađu potrebne radnike, piše Dnevnik.

Neće slabo plaćeni posao

Poslodavci koji su bili uključeni u istraživanju zavoda za idućih pola godine predviđaju 3-postotni rast zaposlenosti i 31.200 radnih mjesta, od čega oko 20.000 novih, a ostalo zbog zamjene. Tako bi se broj zaposlenih u Sloveniji povećao sa sadašnjih 644.600 na 664.000 radnika. Najviše ohrabruju prognoze za građevinarstvo, gdje se predviđa rast zaposlenosti od 10,4 posto te u tzv administrativnim i pomoćnim slabo plaćenim uslužnim djelatnostima (čišćenje, pakovanje , zaštita itd.), te u poslovanju s nekretninama.

Poslodavci će u sljedećih šest mjeseci najčešće tražiti radnike za jednostavne poslove u proizvodnji, vozače teških kamiona i traktora, prodavce, zavarivače i tesare. Prema rezultatima istraživanja koje je sprovedeno u aprilu i maju ove godine, s nedostatkom odgovarajućih radnika suočeno je više poslodavaca nego u prošlom polugodištu, njih gotovo 46 posto. Problemi su posebno akutni u velikim preduzećima, gdje su kadrovski problemi prisutni kod gotovo 70 posto poslodavaca, uglavnom u hotelima i restoranima, građevinarstvu, zdravstvu i socijalnoj zaštiti, kao i tamo gdje je rad slabo plaćen i fizički zahtjevan.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *