Tramp je kriv za cijenu benzina

Dodajte komentar

Iranski ministar za naftu Bižan Zengane rekao je, pred trodnevni sastanak OPEK-a, da su aktuelne visoke cijene nafte rezultat aktivnosti američkog predsjednika Donalda Trampa koje idu na ruku „proizvodnji nafte iz škriljaca u SAD“.

„Tržište je sada politizovano od strane predsjednika Trampa… A ja hoću da objavim da je OPEK nezavisna organizacija a ne američka organizacija…. OPEK nije organizacija koja mora da ispunjava instrukcije predsjednika Trampa i da ga sluša, a to je veoma važno“, rekao je iranski ministar a prenosi ruska agencija TASS.

On je dodao da je američki predsjednik „stvorio komplikovanu situaciju na tržištu nafte uvodeći sankcije državama važnim osnivačima OPEK-a i proizvodjačima nafte“ a sad „moli OPEK i od njega očekuje aktivnosti kako bi cijene bile bolje“.

„Ja mislim da je to nečasno“, rekao je Zengane.

Države članice OPEK+ trebalo bi do kraja nedjelje da se izjasne o „mogućnosti povećanja proizvodnje u okviru dogovora OPEK+“, kojim su utvrdjenim kvotama uticale na zaistavljanje pada cijene nafte.

Tehnički komitet OPEK-a nije juče postigao dogovor o tome nego ga je prepustio ministrima 24 države proizvodjača nafte, od kojih se mnoge protive povećanju proizvodnje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *