Prodajete nekretninu? Obojite vrata u crno i povećajte joj cijenu

Dodajte komentar

Analiza koju je provela američka agencija za nekretnine Zillow, obuhvatila je više od 135.000 nekretnina kako bi prikazala koji trendovi su trenutno popularni kod kupaca nekretnina u Americi.

Prema njihovim otkrićima, ono što je najviše motivisalo kupce da plate “dolar više” za željenu nekretninu je trenutna popularnost crnih ulaznih vrata na tržištu nekretnina.

Prema rezultatima analize, kuće s crnim ulaznim vratima prodaju se prosječno za čak 6,271 dolara, više od ostalih kuća, javlja MarketWatch.

“Svjedočimo trendu u kojem boje, posebno one tamnije, postaju sve veći odlučivački faktor kod kupaca”, rekla je Kerrie Kelly, dizajnerica interijera kompanije Zillow koja je sprovela istraživanje.

Osim tamnih ulaznih vrata, na listi trenutnih trendova u sektoru prodaje nekretnina nalaze se bikromatske kuhinje, plave kupaonice te pastelni tonovi unutrašnjih zidova.

Od bikromatskih kuhinja, najpopularnije su one koje kombinuju svijetle tonove gornjih kuhinjskih elemenata s onim tamnim bojama donjih kuhinjskih elemenata. Rezultati istraživanja pokazuju da će kupci biti spremni da odvoje više od 1.500 USD više nego za druge kuhinje, po prosjeku.

Za kuće s plavim kupaonicama, kupci će biti spremni da plate 2,800 dolara više od tražene cijene, što takođe potvrđuje da su tamne boje interijera trenutno vrlo popularne.

“Kontrastne boje, posebno u kuhinjama i na fasadama, zasigurno daju određenu dodanu vrijednost u procesu prodaje nekretnine”, rekla je Kelly.

Uprkos tome, američki stručnjaci za prodaju nekretnina upozoravaju kako će plava boja uskoro izaći iz mode, sugerišući pritom da koriste pastelnije tonove za boju svojih unutrašnjih prostora kako bi se dobio utisak prostranosti te privid prirodnog svijetla u prostoru. Naime, pastelni su tonovi takođe vrlo popularni među američkim kupcima.

Boja koju stručnjaci svakako sugerišu da se izbjegava u širokom luku su žuta i smeđa jer su dokazano najnepopularnije kod potencijalnih kupaca.

Jutarnji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *