Odobrena koncesija Aerodroma “Nikola Tesla”

Dodajte komentar

Komisija za zaštitu konkurencije saopštila je da je odobrila koncentraciju učesnika na tržištu sticanjem kontrole privrednog društva “Vinci Airports Serbia” d.o.o. nad poslovanjem privrednog društva AD Aerodrom “Nikola Tesla”, koje se odnosi na upravljanje beogradskim aerodromom.

Kako se navodi u saopštenju, predmet poslovanja “čine koncesiona sredstva, kako su definisana u Ugovoru o koncesiji za finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i upravljanje infrastrukturom AD Aerodroma “Nikola Tesla” Beograd i obavljanje delatnosti operatera aerodroma na Aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu”.

U saopštenju se podsjeća da “Vinci Airports Serbia” d.o.o. posluje u okviru Vinci grupe društava, koja do sada, nije obavljala delatnost operatera aerodroma, niti poslovala na tržištu aerodromskih usluga u Srbiji”.

Predstavnici “Vinci Airports Serbia” i Vlade Srbije potpisali su 22. marta ugovor o koncesiji za Aerodrom “Nikola Tesla”. Trajanje koncesije je 25 godina, a odnosi se na finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i upravljanje infrastrukturom beogradskog aerodroma i obavljanje djelatnosti operatera tog aerodroma.

Ugovorom je predviđeno da francuska kompanija za koncesiju akcionarima Aerodrma “Nikola Tesla” uplati jednokratnu naknadu od 501 miliona eura, od čega Vlada Srbije treba da dobije 417 miliona eura, a mali akcionari 84 miliona eura.

Tokom trajanja koncesije biće plaćana i godišnja koncesiona naknada koja će biti od 4,4 miliona do 15,1 miliona eura.

Ekonomski online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *