Naslovne strane dnevnih novina za 21. jun – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Dogovoren otkup malina

Nakon dvodnevnog zastoja i revolta malinara ispred zgrade lokalne uprave, juče je nastavljen otkup malina na području bjelopoljske opštine. Zastoj u otkupu nastao je zbog nedostatka kapaciteta za skladištenje i juče je, nakon dogovora malinara i predsjednika Opštine Bijelo Polje Petra Smolovića, ponovo uspostavljen.

ODJEĆA SKUPLJA OD EVROPSKOG PROSJEKA

Cijene u Crnoj Gori su na nivou 55 odsto od prosjeka zemalja Evropske unije, pokazuju podaci Eurostata za 2017. godinu. Uporedni podaci 28 članica EU, zatim Islanda, Norveške, Švajcarske, Turske, Albanije, i zemalja Zapadnog Balkana, pokazuju da su maloprodajne cijene najniže u Makedoniji 47 odsto prosjeka, a slijede Bugarska sa 48 odsto i Srbija sa 51 odsto. Cijene niže od crnogorskih imaju još u Bosni i Hercegovini, Albaniji i Rumuniji 52 odsto prosjeka EU, i Turska na 53 odsto.

Otkup preostalih akcija rudnika dO 6. jula

Akcionari Rudnika uglja Pljevlja koji nijesu ponudili Elektroprivredi (EPCG) da otkupi njihove akcije moći će to da urade do 6. jula, objavila je državna energetska kompanija. Riječ je o vlasnicima preostalih 3,22 odsto akcija Rudnika uglja koji će svoje dionice u pljevaljskom preduzeću moći da prodaju EPCG u narednih 15 dana, po cijeni od po 6,4 eura. EPCG je do sada otkupila 96,78 odsto akcija Rudnika.

Dan

Uvećali kapital

“Luka Kotor uvećala je kapital na 3,3 miliona eura, emisijom akcija po osnovu pretvaranja rezervi u akcijski kapital. Kapitalna vrijednost emisije, kako piše u saopštenju, objavljenom na sajtu Montenegroberze, iznosila je 2,32 miliona eura. U okviru emisije je emitovano 964,88 hiljada akcija, čija je nominalna vrijednost 2,4 eura po dionici. Nakon emisije ukupan broj akcija “Luke Kotor dostigao je 1,38 miliona, nominalne vrijednosti od 2,4 eura.

Prije šest godina znali da neće biti drugog bloka

Da je Vlada znala, još u julu 2012. godine, da neće biti drugog bloka Termoelektrane Pljevlja (TEP), vidi se i po odluci koja se odnosi na smanjenje stalnog dijela koncesione naknade Rudniku uglja (RUP), za eksploataciju uglja. Odlukom iz te godine Vlada je smanjila stalni dio koncesije na ugalj Rudniku, jer nije imao potrebu da proizvodi tri miliona tona uglja, koliko je bilo potrebno za rad dva bloka Termoelektrane.

Smanjiti akcize na cigarete

Prihodi od akciza na duvanske proizvode u Crnoj Gori za četiri mjeseca 2018. godine, smanjili su se za 25,6 odsto, dok je Bosna i Hercegovina (BiH) izgubila 770 miliona eura poreskog prihoda od 2010. do danas i takvi gubici su prouzrokovani agresivnim povećanjem akciza i rastom nelegalne trgovine, kazao je direktor korporativnih poslova i komunikacija u duvanskoj kompaniji JTI (Japan Tobacco International) za zapadni Balkan Goran Pekez. Da bi se zaustavio rast crnog tržišta, kako je ocijenio, neophodna je revizija akciznog kalendara u obje zemlje.

Pobjeda

Pri kraju pregovori za zakup Mediterana

Pregovori za valorizaciju vojno-turističkogkompleksa “Mediteran” na Žabljaku sa predstavnicima konzorcijuma Baltik internešenel trejding iz Estonije i CG Ski Žabljak su u završnoj fazi i u narednih 15 dana prijedlog ugovora bi trebalo da bude proslijeđen tenderskoj komisiji, kazali su predstavnici Ministarstva turizma na sjednici skupštinske komisije za kontrolu privatizacije.

Izvoz aluminijuma doveo do prvog trgovinskog suficita

Ukupna robna razmjena Crne Gore i Mađarske u prošloj godinije iznosila 52,6 miliona eura, tri odsto manje u odnosu na prethodnu godinu. Izvezeno je robe u vrijednosti od 31,6 miliona eura štoje 9,4 odsto manje u odnosu na 2016. godinu, a uvezeno za 21,1 milion eura što je rast od 0,9 odsto, saopšteno je juče u Privrednoj komori (PKCG) na poslovnom forumu sa Mađarskom.

Luka Bar biznis partner za ovu godinu

Luka Bar dobila je prestižnu regionalnu nagradu Biznis partner 2018. Nagradu je na svečanoj ceremoniji u Beogradu primio savjetnik izvršnog direktora Andro Drecun, saopšteno je iz barske kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *