Banke u Srbiji ostvarile rekordnih pola milijarde eura profita

Dodajte komentar

Cjelokupan finansijski sektor u Srbiji, izuzev faktoringa, poslovao je pozitivno u 2017. godini.

Banke su, zahvaljujući jednokratnim efektima, imale najveći profit od izbijanja svjetske ekonomske krize 2008. godine, rečeno je na predstavljanju publikacije Finansije TOP 2017/18 časopisa “Biznis i finansije”.

“Banke su prošloj godini ostvarile rekordan profit od pretkrizne godine u ukupnom iznosu od oko 500 miliona eura, ali ne po osnovu svoje osnovne djelatnosti, prikupljanja depozita i kreditiranja, već je to posljedica ubrzane konsolidacije tog sektora i čišćenja bilansa od problematičnih kredita”, rekao je broker Nenad Gujaničić.

On je istakao da i pored niskih kamata na kredite nema rasta bankarskih pozajmica jer nema privrednog rasta.

“Strane kompanije koje dolaze u Srbiju koristeći državne subvencije uzimaju pozajmice od svojih matičnih banaka, a domaća preduzeća, suočena s nelojalnom konkurencijom, finansiraju se iz domaćih izvora i ne uzimaju kredite jer se plaše nove finansijske krize”, rekao je Gujaničić.

Po njegovoj ocjeni, sve dok ne budu jednaki uslovi na tržištu za sve učesnike neće biti rasta kreditne zaduženosti, a time ni ekonomskog rasta.

Banke u Srbiji su uvećale dobit sa 18,4 milijarde u 2016. godini na 63,6 milijardi dinara u 2017, dok je u sektoru osiguranja ukupna zarada iznosila 6,6 milijardi dinara, što je rast od 16,9 odsto.

Brokersko-dilerska društva ostvarila su dobit od 3,9 milijardi dinara, 674 miliona više nego prethodne godine, a dobit finansijskog lizinga od 494 miliona dinara je za 1,5 milijardi dinara manja nego 2016.

Prinos dobrovoljnih penzijskih fondova u iznosu od 346 miliona dinara je veći nego 2016. godine kada je bio 326 miliona dinara, a investicioni fondovi su smanjili dobit sa 64 miliona na 39 miliona dinara.

Faktoring društva su jedina poslovala negativno, iako je nihov gubitak u 2017. devet miliona dinara manji nego prethodne godine kada je iznosio 58 miliona dinara.

AIK banka je u 2017. ragirana kao vodeća po profitu, pre svega zahvaljujući efektima povoljne kupovine Alfa banke. Slijede Banka Inteza, Komercijalna banka, Unikredit i Rajfajzen banka.

Prema ukupnoj premiji, najveće tržišno učešće i dalje ima Dunav osiguranje, zatim Đenerali, DDOR, Viner i Triglav osiguranje.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *