Nesporna zakonitost članarine PKCG

Dodajte komentar

Skupštinski zakonodavni odbor predložio je Ustavnom sudu da ne prihvati inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o Privrednoj komori u dijelu koji se odnosi na plaćanje članarine po automatizmu.

“Predlažemo da Ustavni sud ne prihvati inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti, odredaba člana 9 st. 1. i 2. Zakona o PKCG”, navedeno je u mišljenju Odbora koje je potpisala predsjednica Marta Šćepanović.

Inicijativu je podnio građanski pokret URA, koji smatra da sporna odredba derogira pravo na slobodu udruživanja. Smatraju da su Unija poslodavaca i MBA neposredno diskriminisani, jer njihovi aktuelni ili potencijalni članovi postaju tzv. sekundarni članovi Privredne komore, s obzirom na obaveznost izdvajanja članarine.

U obrazloženju Odbora se podsjeća na odluku Ustavnog suda od 29. novembra 2017, da propisivanjem obavezne članarine nijesu prekoračena ovlašćenja PKCG da svojim aktom utvrdi visinu članskog doprinosa i način plaćanja, imajući u vidu zakonom utvrđen cilj ostvarivanja zajedničkih interesa članova, koji obezbjeđuje PKCG kao samostalna, poslovna, stručna i interesna organizacija. Šćepanović navodi da je rješenje u novom zakonu usaglašeno sa međunarodnim standardima i rješenjima Njemačke, Austrije, Francuske, Italije, Srbije, Hrvatske, BiH.

“Komitet za pravne poslove Evropskog parlamenta, prilikom odlučivanja po peticiji Bernarda Kempena u vezi sa obaveznim članstvom privrednih komora Njemačke i Austrije, nije našao da je pravo EU prekršeno”, navodi se u obrazloženju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *