Kako investitori zarađuju na iracionalnim finansijskim tržištima?

Svi koji su ulagali na finansijskim tržištima ili barem pratili kretanje cijena dionica, valuta, zlata i sl., znaju da se tržište ponekad ponaša neobično. Na temelju jedne vijesti cijena se može promijeniti nekoliko posto na potpuno neočekivanu stranu, što može dovesti do dužeg čekanja na zaradu pri ulaganju.

Ponekad izađe loša vijest o npr. stopi nezaposlenosti u Francuskoj, a posljedica bude jačanje japanskog jena, koji na prvi pogled nema veze s Evropom ili zbog trzavica između Trumpa i Kim Jong-una dođe do pada cijene deonice BMW-a, koja na prvi pogled ne bi uopšte trebalo da reaguje na takvu vijest.

Kako piše Admiral Markets, jedna takva situacija dogodila se prošle nedjelje. Evropska cijentralna banka je objavila informaciju da vjerovatno neće dizati kamatne stope do ljeta 2019. godine. Investitori na finansijskim tržištima su očito smatrali da će do podizanja doći na proljeće iduće godine pa su ostali razočarani i počeli su masovno prodavati eure. Kurs EUR/USD je u četvrtak oslabio 2%.

Dakle, zbog toga što je ECB na samo nekoliko mjeseci odgodio podizanje kamatnih stopa, što eventualno može dovesti do toga da će referentna kamatna stopa dostići 3% na ljeto 2021., a ne na proljeće iste godine, mnogi investitori su odmah spremni da se riješe evropske valute po osjetno nižoj cijeni. Prije ili kasnije će na bazi suprotne vijesti euro ojačati nekoliko posto i nadoknaditi svu izgubljenu vrijednost.

Još jedan primjer je velika volatilnost kretanja cijene nafte. Naime, 2014. godine je cijena po barelu iznosila preko 100$, da bi u samo dvije godine pala na 27$ na bazi odluke OPEC-a o višoj proizvodnji. Kasnije su svi shvatili da se s rušenjem cijene preteralo, stoga su investitori i špekulanti masovno počeli da kupuju finansijske ugovore vezane za cijenu nafte, čime su digli cijenu crnog zlata na trenutnih 73$ po barelu.

Zaključak svega je da su finansijska tržišta nepredvidiva i da se ne treba baviti ulaganjem niti kratkoročnim trgovanjem, zar ne?

Zapravo, za sve koji žele da ulažu na finansijskim tržištima, informacija da tržišta pretjeruju je fenomenalna vijest! Upravo zbog te kratkoročne neefikasnosti, cijene valuta na Forex tržištu, dionica, finansijskih ugovora na zlato, naftu i sl. su često ili previsoke ili preniske. Sve što treba napraviti je prepoznati takvu situaciju, uložiti novac i pričekati da se cijena vrati na fer vrijednost. Budući da cijena pojedinih instrumenata ponekad bez opravdanog razloga poraste ili padne nekoliko desetina posto u kratkom periodu, kasnije se za podjednak postotak vrati nazad. Pri tome, svi iskusni investitori koji znaju prepoznati idealan trenutak za ulaganje mogu ostvariti profit od nekoliko desetina posto godišnje, a oni koji su spremni da koriste finansijsku polugu čak i više od toga.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je trenutno kretanje kursa eura u odnosu na dolar još jedna takva situacija u kojoj je tržište kratkoročno pretjeralo. Investitori kao da su zaboravili da kamatne stope u SAD-u neće rasti u nedogled, a u Evropi neće vječno ostati na nuli. Onoga trena, kada kritična masa učesnika na tržištu shvati da bi moglo doći do promjene, euro bi mogao značajno ojačati, a dolar značajno oslabiti sa sadašnjeg nivoa. Trend jačanja eura bi nakon toga mogao trajati do početka iduće recesije u Evropi, koja za sad nije na vidiku, ali će pre ili kasnije sigurno doći.

Poslovni dnevnik

Check Also

Britanske kompanije spremne za Bregzit bez sporazuma?

Britanske kompanije se posljednjih mjeseci spremaju za Bregzit bez dogovora, saopštila je Centralna banka u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *