Za nelegalnu gradnju osam godina zatvora

Dodajte komentar
Ilustracija

Izmjenama Krivičnog zakonika, o kojima su poslanici juče završili raspravu, predviđene su kazne za nelegalnu gradnju do maksimalno osam godina i to za složene inženjerske objekte. Poslanici će se naknadno izjasniti o ovom zakonu, a potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin je kazao da nijesu predviđene kazne samo za one koji divlje grade ili priključuju takve objekte na infrastrukturu, već i za one koji su pružili podršku takvoj gradnji.

– Za građenje bez prijave gradnje predviđena je kazna od šest mjeseci do pet godina, a za nelegalno priključenje na infrastrukturu od tri mjeseca do tri godine. Pod udar zakona ne treba da dođu samo oni koji nelegalno grade, nego i oni koji projektuju suprotno zakonu ili postupaju suprotno glavnom revidovanom projektu, ali i koji ne poštujući tehničku dokumentaciju postupaju suprotno odlukama o gradnji. Sva lica koja su pružila podršku nelegalnom investitoru. Za njih je zaprijećena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina – objasnio je Pažin.

Ovaj zakon nam, dodao je, pruža mogućnost da reagujemo na dosadašnju divlju gradnju, te da preventivno djelujemo. Predsjednik Odbora za politički sistem Zeljko Aprcović je kazao da su kazne dobro odmjerene. Komentarišući raniji predlog Inženjerske komore da se u Krivičnom zakoniku predvidi i odgovornost glavnog državnog i gradskog arhitekte, Aprcović je kazao da bi to bilo prenormiranje i dodao da je njihova odgovornost podvedena kroz druge zakone, kao što je zloupotreba službenog položaja…

Marta Šćepanović (DPS) je podsjetila da je do sada bilo slučajeva da samo neko iz ,,divljeg“ naselja odgovara, jer je prijavljen, a ostali ne. To, kako je ocijenila, nije pravedno i treba ići ka tome da svi budu jednaki pred zakonom i da uloga tužioca bude proaktivnija. Potpredsjednik parlamenta Branimir Gvozdenović (DPS) smatra da će Vlada reagovati i zaustaviti divlju gradnju. Naveo je da je ona 2008. godine bila skoro zaustavljena. Dok je za predstavnike vlasti ovim i zakonom o planiranju i izgradnji uveden reformski i inovativni koncept, opozicija ne očekuje ništa novo jer se, kako su kazali, divlja gradnja mogla i do sada spriječiti da se htjelo.

Branka Bošnjak (DF) je ocijenila da se iz diskusije predstavnika vlasti čini da do sada nije bilo moguće kazniti divlje graditelje, što nije tačno.

Niko nije smetao da se kazne graditelji, ali je urađeno suprotno – pušteno je da se izgradi 100.000 divljih objekata sve zarad glasa na izborima. Napravljen je pravi haos – ocijenila je ona.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović je saopštio da nema naivnih i da je svima jasno da je sve tolerisano zbog izbora. – Na sceni je uništavanje resursa što nije radila nijedna vlada, pa ni Mila Đukanovića – ocijenio je on i podsjetio da niko od velikih divljih graditelja nije odgovarao do sada.

Goran Danilović (Ujedinjena CG) je kazao da su iza kapija bespravno podignutih kuća, koje koštaju milione eura na Kakarickoj Gori, u dijelu park šume Zagorič i na Malom brdu po pravilu aktivisti DPS.

– Ne boje se oni ovog zakona. Meni je beskrajno žao onih 90 odsto koji su gubitnici tranzicije, a koji su bili primorani da zbog depopulacije na sjeveru dođu u Podgoricu, da žive u udžericama i da im komšije budu oni koji prodaju državnu zemlju i garantuju da im to niko neće uzeti i imaju priključke i sva prava. Zato nemate moralno pravo da ovaj zakon predlažete, jer sa vama u Vladi, u najvećim institucijama sjede ljudi koji su državu zakinulli za porez, opštine za komunalije i nikada nijesu kažnjeni – kazao je Danilović. Parlament danas nastavlja rad.

Radulović: Krapović je blefer koji dodatno devastira Budvu

Branko Radulović (DF) je predsjednika opštine Budva Dragana Krapovića nazvao bleferom i ocijenio da je on dodatno uništio i devastirao Budvu. – Tražim odgovor ko je sve i kako u posljednje dvije godine za vrijeme Krapovića ovako uništio Budvu. Taj blefer kaže da je reformator, a zapravo je najveće zlo Budve – kazao je Radulović i istakao da se nikad više neće obraćati tužiocima Miloradu Katniću i Ivici Stankoviću, jer im je dostavio tri krivične prijave na koje se, kako je kazao, ne okreću. Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin je kazao da treba da odgovara ko je uništio Budvu za ovoga saziva, kao i prije toga.

Danilović: Husović priznao da je bespravno sagradio hotel

Goran Danilović je kazao da Vlada nema moralno pravo da predlaže zakonske izmjene zato što niko nije reagovao kada je njen potpredsjednik Rafet Husović, u novembru prošle godine, javno u TV emisiji, priznao da je nelegalno sagradio hotel, ali da ga je ustupio porodici da ga rentira. – Očekujem da to pitanje postavite na Vladi – kazao je Danilović, a Zoran Pažin je odgovorio da nije do sada čuo za taj stav Husovića. – Neću zato komentarisati, a i Husović danas nije tu. Ali sam to primio k znanju – kazao je Pažin.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *