Nove Trampove prijetnje Kini srušile azijsko tržište i berze

Dodajte komentar

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je novim carinama na iznos od 200 milijardi dolara na kineske proizvode tokom rastućeg trgovačkog spora.

Trump je rekao kako će carine od 10 posto biti nametnute ukoliko Kina odbije da promijeni svoju praksu. Potez je uslijedio nakon velike eskalacije spora koji prijeti da poruzrokuje trgovački rat između Kine i SAD-a.

Kina je odgovorila optužujući SAD za ucjenu te da će uskladiti sve tarife. Trump insistira da Kina nije fer jer zarađuje od trgovinskog disbalansa sa SAD-om godinama. Prošle sedmice najavio je da će SAD podići carinu na 25 posto za 50 milijardi dolara vrijednosti kineskih proizvoda.

Peking je odgovorio kako će to pogoditi 659 američkih proizvoda u vrijednosti 50 milijardi dolara, među kojima su i poljoprivredni proizvodi, automobili i pomorski proizvodi na koje će uvesti istu visinu carine.

“Kina prijeti američkim kompanijama, radnicima i farmerima koji nisu uradili ništa pogrešno”, rekao je Trump u izjavi.

Azijsko tržište je potonulo u utorak kao odgovor na posljednje vijesti. Berze su već zabilježile pad u ponedjeljak zbog straha od dubljeg pogoršanja kinesko-američkih trgovačkih odnosa.

“Ako Kina ponovo poveća tarife mi ćemo uvesti nove tarife na druge proizvode u vrijednosti od 200 milijardi dolara. Trgovački odnosni između SAD-a i Kine moraju biti pravedni”, rekao je Trump.

Kineski ministar trgovine odgovorio je na to: “Ako se Sjedinjene Američke Države ponašaju neracionalno i izdaju popis, Kina nema izbora nego da preduzme sveobuhvatne mjere odgovarajućeg broja i kvaliteta i poduzme snažne protivmjere”, piše Klix.

Američka carina već pogađa više od 800 kineskih proizvoda u vrijednosti od 34 milijarde dolara na godišnjem nivou. Na snazi su od 6. jula. Među tim proizvodima su gume za avione, turbine i mašine za suđe.

SAD želi da Kina prekine praksu koja navodno ohrabruje transfer intelektualnog vlasništva (dizajna i proizvodnih ideja) kineskim kompanijama, poput zahtjeva koje strane firme dijele s lokalnim partnerima kako bi pristupile kineskom tržištu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *