Nevjerovatan opis posla dvojice službenika u Trumpovom kabinetu

1 komentar

Arhivski službenici u Ovalnoj sobi američkog predsjednika, Reginald Young i Solomon Lartey imali su nevjerovatan opis posla. Naoružani selotejpom, spajali su i lijepili komadiće dokumenata koje je američki predsjednik Donald Trump pocijepao.

“Prolazimo kroz hrpe pocijepanog papira i lijepimo ih u cjelinu. Nekada su dokumenti pocijepani po sredini, a nekada u male komadiće poput konfeta. To je kao da slažete puzzle.”, priznao je Lartey u intervjuu za Politico.

Naime, zakonska je obveza da se sačuvaju svi predsjednički dokumenti u arhivu Bijele kuće. Budući da Donald Trump, prema riječima Larteyja, ima neobičnu naviku da pocijepa službene papire nakon što ih pročita, a sva nastojanja kancelarijskih savjetnika da doskoče toj Trumpovoj praksi nisu urodila plodom, administracija Bijele kuće nije imala izbora nego nekome prebaciti posao “čišćenja nereda”. U suprotnom bi predsjednik Trump kršio zakon.

“Prozirnom ljepljivom trakom zalijepimo natrag sve pocijepane komadiće i kada je dokument gotov predajemo ga nadzorniku. Obnovljeni dokument se onda šalje u Nacionalnu arhivu gdje se adekvatno arhivira”, opisuje Lartey svoj radni dan i službenu proceduru rukovanja dokumentima.

Plata od 65.000 dolara

Lartey, koji će uskoro napuniti 55 godina, preko tri decenije radi kao državni službenik, s godišnjom platom od 65 hiljada dolara, što bi u mjesečnim primanjima bilo preko 5.400 dolara, ali u cijeloj se karijeri, tvrdi, nije susreo sa zadatkom da ljepljivom trakomspaja predsjedničke papire.

Kada se hrpa pocijepanih memoranduma, bilješki, pisama, pozivnica i ostalih papira koji su se našli u predsjednikovim rukama nagomilala, u pomoć je pozvan i Reginald Young. Deset godina mlađi analitičar za upravljanje zapisima koji je u administraciji Bijele kuće zaposlen preko dvadeset godina.

“Gledam u svog nadređenog i govorim ‘Jeste li vi ozbiljni?’. Zarađujemo preko 60 hiljada dolara naza godinu, trebalo bi da radimo nešto ozbiljnije. Ovaj je posao tek malo bolji o pražnjenja kanti za smeće”, povjerio se Young novinaru Politica nemalo iznenađen neuobičajenim zadatkom. Prema njegovim riječima, administracioni sistem za vrijeme Trumpa sušta je suprotnost onome za vrijeme bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame.

U međuvremenu, obojica, Lartey i Young dobili su iznenadne otkaze sa svoje pozicije, a iako iz Bijele kuće nisu htjeli da komentarišu Trumpovu naviku cijepanja službene dokumentacije, oni tvrde da je još uvijek jedno odjeljenje zaduženo za lijepljenje pocijepanog papira, piše Politico.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *