Naslovne strane dnevnih novina za 19. jun – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Aco i A2A dobili milione i prije presude

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) isplatila je juče,po osnovu javne ponude za preuzimanje Rudnika uglja,ukupno 31,37 miliona eura vlasnicima 96,78 odsto pljevaljske kompanije. Pojedinačno najviše novca oko 12,8 miliona eura prihodovala je italijanska kompanija A2A, zatim država 10,08 miliona eura, a potom Aco Đukanovic, brat crnogorskog predsjednika, oko 3,84 miliona eura.

Izvršitelji naplatili 30 od 455 miliona potraživanja

Javni izvršitelji su prošle godine naplatili 29,7 miliona eura ili 6,52 odsto od ukupnog iznosa od 455,31 milion koji se potražuje u predmetima formiranim na osnovu izvršnih isprava. Ovi podaci se nalaze u Vladinoj analizi o efikasnosti funkcionisanja sistema izvršenja za prošlu godinu…

Marovićev dupleks stigao na legalizaciju

Građevinska kompanija Franeta gradnja podnijela je zahtjev Opštini Budva za legalizaciju petog sprata zgrade kod Autobuske stanice u kojoj živi porodica Svetozara Marovića. Time bi bio legalizovan Marovićev dupleks od 480 kvadrata, odnosno ukupno 944 metra kvadratna na petom spratu.

Dnevne novine

Za parcele Brodogradilišta dostavljene dvije ponude

Nikšićka kompanija Roaming Montenegro i preduzetnik Nenad Lazović iz Herceg Novog dostavili su ponude za kupovinu dijela imovine Jadranskog brodogradilišta u stečaju, saopštio je juče stečajni upravnik preduzeća Žarko Ostojić.

U bankama na kraju maja 239 miliona eura rezerve

Obavezna rezerva banaka na kraju maja iznosila je 239,3 miliona eura, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG). Od ukupnog iznosa na računima obavezne rezerve banaka u zemlj i izdvoj eno je 52,6 odsto, a na računima CBCG u inostranstvu 47,4 odsto. Prosječno stanje ukupnih depozita banaka u aprilu, koji čine osnovicu za obračun obavezne rezerve, bilo je 3,26 milijardi eura. Od ukupnog nivoa depozita na one po viđenju odnosi se 62,9 odsto, a na oročene 37,1 odsto.

Milion i po za obilaznicu u Budvi

EU je u okviru devetnaestog poziva za dostavljanje projekata Zapadnobalkanskog investicionog okvira Crnoj Gori dodijelila dodatnih milion i po eura za pripremu projektne dokumentacije za projekat izgradnje obilaznice oko Budve, saopšteno je iz Ministarstva evropskih poslova. To je potvrđeno na sastanku Upravnog odbora tog instrumenta održanom juče u Parizu.

Dan

Pomažu samo članove partija

Država i Opština Bijelo Polje rade malo toga kako bi unaprijedili poljoprivrednu proizvodnju u tom gradu, uprkos brojnim poljima, obradivim površinama i prirodnim bogatstvima, ocijenjeno je u Demokratskoj Crnoj Gori. Predsjednik Opštinskog odbora (OO) Demokrata Bijelo Polje Marko Ljujić je ocijenio da grad koji bi trebalo da bude prepoznat kao poljoprivredni centar na sjeveru, teško da se može pohvaliti tom titulom.

Na Acov račun legla 3,83 miliona

Centralna depozitarna agencija (CDA) dala je juče nalog za isplatu akcionara Rudnika uglja (RUP) koji su prihvatili ponudu Elektroprivrede (EPCG) od 6,4 eura po dionici. Tako su još juče, sada već bivši, akcionari Rudnika uglja, mogli da raspolažu novcem od prodaje akcija. Od fizičkih lica najviše novca je dobio Aco Đukanović 3,83 miliona, dok je od pravnih lica najviše prihodovala A2A 13 miliona eura. Država je budžet napunila sa 10 miliona prodajom 31 odsto akcija u Rudniku.

Kakva organizacija, takav i protest

Protest zbog visokih cijena goriva u Crnoj Gori je juče u potpunosti izostao. Prošli put je u mnogim gradovima nezadovoljstvo zbog visokih cijena goriva iskazano zaustavljanjem automobila pored većih saobraćajnica, dok juče niko nije zaustavio, a kamoli ugasio svoj automobil na nekoj odranije dogovorenih lokacija.

Pobjeda

Nude 1,8 miliona eura za četiri placa u Bijeloj

Na tender za prodaju dijela imovine Jadranskog brodogradilišta stigle su dvije ponude za zemljište u Bijeloj. Stečajni upravnik Žarko Ostojić kazao je juče u Privrednom sudu da su ponude dostavili Nenad Lazović iz Herceg Novog i firma Roaming Montenegro iz Nikšića.Za tri katastarske parcele u Bijeloj površine 241 metar kvadratni, 2,35 hiljada kvadrata i 351 kvadrat Lazović je ponudio 380.000 eura. Nikšićka firma, čiji je vlasnik Dalibor Milović, za parcelu od 7,9 hiljada metara kvadratnih sa započetim objektom u izgradnji ponudila je 1,42 miliona eura.

Za nelegalnu gradnju osam godina zatvora

Izmjenama Krivičnog zakonika, o kojima su poslanici juče završili raspravu, predviđene su kazne za nelegalnu gradnju do maksimalno osam godina i to za složene inženjerske objekte. Poslanici će se naknadno izjasniti o ovom zakonu, a potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin je kazao da nijesu predviđene kazne samo za one koji divlje grade ili priključuju takve objekte na infrastrukturu, već i za one koji su pružili podršku takvoj gradnji.

Traže odobrenje za prateće objekte na trasi autoputa

Ministarstvo saobraćaja uputilo je Ministarstvu održivog razvoja zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju instalacija i opreme, pratećih građevinskih objekata, uređenje putnog pojasa ozelenjavanje razdjelnog pojasa, izradu kosina i nasipa u zoni prioritetne dionice autoputa Bar Boljare. Ovi objekti treba da budu izgrađeni u okviru katastarskih opština Rogami, Đurkovići, Mrke, Blizni, Bioče, Trebješica, Jabuka i Mateševo, u okviru opština Podgorica i Kolašin.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *