Dolar oslabio zbog straha od američko-kineskog trgovinskog rata

Dodajte komentar

Kurs dolara u utorak se našao pod novim prodajnim pritiscima na međunarodnim tržištima zbog straha od posljedica trgovinskog rata na globalni rast, nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio Kini novim carinama.

Dolar je oslabio prema jenu i švajcarskom franku, valutama-utočištima u koje ulagači usmjeravaju kapital u neizvjesnim vremenima. Jen je pritom ojačao 0,8 posto prema dolaru, kojim se tako trgovalo po 109,56 jena, a franak je bio na dobitku 0,3 posto, pa se dolarom trgovalo po 0,9918 franaka.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je, pak, bio u plusu blagih 0,2 posto, nadomak najviših nivoa u sedam mjeseci, od 95,131 boda.

Euro su istovremeno pogodile vijesti o napetostima u njemačkoj vladajućoj koaliciji, a pritiske mu izazivaju i očekivanja da Evropska centralna banka (ECB) neće mijenjati rekordno niske kamatne stope prije kraja ljeta iduće godine.

Kurs eura skliznuo je nakratko na 1,1572 dolara, što je nedaleko najnižih nivoa u dvije nedjelje od 1,1541 dolara, na koje se u jednom trenutku spustio u petak.

Tržišne učesnike u ovom trenutku ponajviše brine eskalacija američko-kineskog trgovinskog rata, nakon što je zvanični Washington najavio nove carine na uvoz kineskih roba, a Peking smjesta uzvratio najavom protumjera.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *