Banka za međunarodna poravnanja: Kriptovalute bi mogle srušiti internet

Dodajte komentar

Rast kriptovaluta, poput bitcoina, mogao bi preopteretiti i u konačnici srušiti Internet, upozorava Banka za međunarodna poravnanja iz Bazela.

U najnovijem izvještaju, banka upozorava da se kriptovalutama ne može vjerovati u uporedivoj mjeri s tradicionalnim valutama, navodi francuska novinska agencija AFP.

Za razliku od valuta koje izdaju centralne banke, kriptovalute se dobijaju “rudarenjem” ili ” rješavanjem složenih matematičkih algoritama, no kasnije se njima trguje na webu. Suprotno konvencionalnim valutama, bitcoini imaju ograničenu mogućnost izdavanja. Trenutno je 17 miliona bitcoina u opticaju, a gornja granica je 21 milion.

U teorijskom scenariju, ako bi cijela populacija u nekoj zemlji prešla na bitcoine, to bi zahtijevalo vrlo velike kapacitete za njihovo čuvanje i transakcije, koje bi mogle preopteretiti Internet. Samo superračunari bi mogli sprovoditi takve opsežne postupke. “Ovo bi moglo srušiti Internet”, upozorila je Banka.

U prošlosti, Banka za međunarodna poravnanja više puta je upozorila na moguće prevare povezane sa kriptovalutama, a sada je ponovila da se temelje na vrlo krhkom povjerenju.

Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *