IKEA gradi robnu kuću u Ljubljani

Dodajte komentar

Ljubljanska gradska uprava očekuje da će gradnja robne kuće Ikee u slovenačkoj metropoli početi iduće godine, doznaje portal Finance.

Memorandum o namjeri gradnje Ikeina trgovačkog centra u Ljubljani potpisali su još prije četiri godine gradonačelnik Zoran Janković i direktor slovenačkog predstavništva Ikee Vladislav Lalić, no građevinsku dozvolu Ikea je riješila tek prošle godine.

Prema informacijama koje su u ljubljanskoj gradskoj upravi prikupile Finance, Ikea i odgovarajuće gradske službe intenzivno rade na izmjenama saobraćajnog rješenja na prilazima lokaciji budućeg trgovačkog centra u okviru ekonomsko-trgovačke zone BTC City. Očekuje se da pripadajuće izmjene saobraćajnog plana budu odrađene do kraja godine, a bez odgovarajućih saobraćajnica nadomak centru, Ikea, napominju Finance, ne može dobiti upotrebnu dozvolu.

S ispitivanjem mogućnosti gradnje robne kuće u Sloveniji, Ikea je počela još 2006. Na svečanosti potpisivanja spomenutog memoranduma rečeno je kako će robna kuća u Ljubljani proraditi 2017., pa se u slovenačkoj javnosti posljednjih godina učestalo postavljalo pitanje zašto gradnja kasni.

Ikea u Ljubljani, prema planovima, trebala bi biti otprilike istih gabarita kao i njeni trgovački centri u Zagrebu i Beogradu. Prostiraće se na oko 31 hiljadu ‘kvadrata’ BTC Cityja, imatće 300 zaposlenih, oko 9500 proizvoda na svojim policama te hiljadu parking mjesta. Očekuje se da će ukupna investicija Ikee u Ljubljani biti 80 miliona eura.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *