Brexit će svaku britansku porodicu koštati 1.000 funti godišnje

Dodajte komentar

Domaćinstva u Velikoj Britaniji mogla bi ostati bez hiljadu funti godišnje zbog trgovinskih prepreka uzrokovanih Brexitom, stoji u izvještaju globalne konsultantske kompanije Oliver Wyman.

Prema najgorem scenariju, navodi se, visoke uvozne carine i regulatorna ograničenja mogla bi dovesti do ukupnog troška za ekonomiju od 27 milijardi funti, dok bi poslovnu dobit restorana i trgovačkih centara mogli uvelike ugroziti poremećaji i prekidi u lancu snabdijevanje.

U izvještaju, koji su novinari BBC-a dobili na uvid, a biće objavljen iduće nedjelje, procjenjuje se da će rast troškova vjerovatno “pasti na leđa” potrošača. Čak i prema najpovoljnijem scenariju, koji isključuje rast carina i regulatornih barijera, vjerovatno je da će doći do povećanja troškova birokratije.

Naime, povećana papirologija i kašnjenja zbog carinskih kontrola vjerovatno bi povećala troškove dokaćinstava za jedan posto godišnje, odnosno 250 funti po domaćinstvu, čime bi ukupan trošak za ekonomiju iznosio 6,8 milijardi funti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *