Podgorica ostaje bez hotela “City” (ex “Ljubović”) – Stanovi su isplativiji

Dodajte komentar

Ruši se hotel “City”, na tom mjestu biće stambeno poslovna zgrada.

Podgorica bi mogla da se “okiti” još jednom stambeno-poslovnom zgradom, ali po cijenu da ostane bez hotela. Ovog puta za zgradu nije biran slobodan plac, nego je za lokaciju izabran – hotel “City”.

Prema pouzdanoj informaciji Antene M, glavni projekat za gradnju stambeno poslovnog, odnosno objekta mješovite namjene, koji će biti izgrađen pod brdom Ljubović, privodi se kraju.

Hotel “City” je, inače, vlasništvo akcionarskog društva UTIP “Crna Gora”, čiji je većinski vlasnik biznismen Žarko Burić, a njegova “Normal Company” sa 80,4 odsto akcija gazduje UTIP-om.

A, upravo je UTIP potencijalni investitor budućeg stambeno poslovnog objekta – što znači da hotel u čijem su vlasništvu žele da zamjene svojom zgradom.

“Projekat za lokaciju na kojoj je trenutno Hotel ‘City’ je još u pripremi. Ideja je da se gradi stambeno-poslovni kompleks, ali ne odbacujemo mogućnost da jedan dio kompleksa ostavimo za drugačiju kategoriju hotela od postojećeg. To ćemo odlučiti nakon što uradimo sveobuhvatne ekonomske analize”, navedeno je u odgovoru dostavljenom portalu Antena M.

Prema projektu koji privodi kraju podgorički arhitektonski biro, na mjestu gdje je danas hotel “City” ucrtana je samo stambeno poslovna zgrada koja bi imala nešto manje od 25.000 metara kvadratnih. Projektovano je šest spratova, prizemlje i podzemna garaža.

Kako je nadalje saopšteno, “rukovodeći se racionalnim ekonomskim principima Skupština akcionara A.D. UTIP CRNA GORA, na kojoj su prisustvovali predstavnici vlasnika 87,2704% kapitala donijela je odluku o pokretanju projekta.”

Organi upravljanja su, kako nam je pojašnjeno, pred sobom imali dvije opcije: “ili da ulažu milione eura u rekonstrukciju hotela, koji po svemu sudeći nema tržišnu perspektivu ili izvršiti prenamjenu parcele i realizovati projekat koji je komercijalno isplativiji.”

Manjinski akcionari nijesu bili saglasni sa tom odlukom. Bez obrazloženja, tvrde većinski.

“To je legitiman zahtjev, koji, po nama, nije utemeljen iz razloga što mi korišćenje imovine u poslovne svrhe ne posmatramo kao raspolaganje imovinom (jer je ne prodajemo).

Obzirom da zakonsko rjesenje definiše da smo u obavezi isplatiti manjinskim akcionarima prosječnu cijenu na dan održavanja Skupštine akcionara, skrećemo pažnju da je na taj dan prometovano 8.500 akcija UTIP CRNA GORA A.D. ili 6.630,00 € (0,78 € po akciji, što povećanje od preko 120 % u odnosu na prethodnu trgovinu). Prije toga obavljene su još samo dvije trgovine akcijama i to 11.08.2017. godine 4.818 akcija po cijeni od 0,35 € i 11.02.2017. godine 11.535 po cijeni od 0,18 € po akciji.

Iz prethodnog se jasno može vidjeti namjera manjinskih akcionara da, u skladu sa zakonskim rješenjem koje je neprimjereno za crnogorsko tržište kapitala, svoje akcije prodaju po znatno višoj cijeni od realne tržišne vrijednosti”, poručuju većinski akcionari iz UTIP-a.

DUP Pobrežje, Zona G – tekstualni dio

Čak tim planom koji je kreirao Glavni grad, a usvojila lokalna Skupština, vlasniku je ostavljena mogućnost da sruši postojeći objekat kad bude dotrajao!

“Na parceli UP1 se nalazi City Hotel koji će se, kada se za to steknu potrebni uslovi, zamijeniti novim objektom”, navodi se u testualnom dijelu DUP-a Pobrežje.

U dokumentu se jasno navodi da je ta zona ubuduće mješovite namjene.

“Na parceli se planira višenamjenski poslovno stambeni objekat. U objektu se osim stanovanja planira poslovanje u prizemnoj etaži, a u jednom dijelu objekta može se planirati izgradnja gradskog hotela koji će imati zaseban ulaz i koji se po vertikali može pružati cijelom visinom objekta”, piše u tekstu DUP-a.

Iz UTIP-a nijesu mogli da nam saopšte kad bi hotel mogao da bude srušen, da bi bio građen novi objekat.

“Realizacija projekta zavisi od niza faktora, prije svega finansijskih”, ističu u akcionarskom društvu.

Zaposleni, poručuju, ne treba da brinu – bez posla neće ostati.

“Ono što je sigurno, je da će, ukoliko dođe do zatvaranja ili rušenja Hotela, naši zaposleni u Hotelu City svoj radni angažman nastaviti u nekom od naša druga dva Hotela (Hotel Hilton ili Hotel Podgorica). Posebno ističemo da smo privatizacijom UTIP CRNA GORA A.D. preuzeli 242 zaposlena, te da smo u potpunosti ispoštovali socijalni program. Takođe, u pogledu obaveze za investiranje po ugovoru o privatizaciji premašili smo višestruko (od obaveznih 17,5 mil € mi smo investirali preko 47 mil €), a samo kroz otvaranje Hotela Hilton otvorili novih 150 radnih mjesta”, rečeno je Anteni M.

Izvor: AntenaM

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *