Komercijalnu banku je trebalo davno privatizovati

Predsjednik Fiskalnog savjeta Srbije Pavle Petrović ocijenio je da bi Komercijalnu banku trebalo privatizovati.

Na pitanje Prve TV o najavi EBRD-a da će svoj udio u toj državnoj banci prodati, Petrović je kazao da bi država trebalo da privatizuje Komercijalnu banku i da je trebalo da je to već učinila.

„Trebalo je i ranije. Iskustvo sa državnim bankama nas je koštalo više od milijardu eura, Privredna banka Beograd, Agrobanka pa čak i privatne banke koje su bile domaće a povezane sa državom, to nas je dosta koštalo“, rekao je Petrović.

Na pitanje šta je problem sa vlasništvom u državnim bankama, Petrović je kazao da se nije uspijevalo da se postave brane u tim odnosima državne banke i države i pravog komercijalnog poslovanja.

Potpredsjednik EBRD Alen Piju ove nedjelje u Beogradu je upitan da li će Komercijalna banka biti privatizovana, s obzirom da EBRD ima vlasnički udio, rekao da su u toku razgovori o tome sa Vladom Srbije.

“Razgovori između nas i srpskih vlasti su u toku, kako bi se osigurala stabilnost bankarskog sektora u Srbiji. Izvinjavam se što ne mogu da vam dam više detalja“, rekao je Piju.

Vlada Srbije, kako je ranije objavljeno, o eventualnoj prodaji Komercijalne banke u kojoj država ima udio od 41,74 odsto, vodila razgovore sa njenim suvlasnicima EBRD (24,4 odsto udjela) i Međunarodnom finansijskom korporacijom – IFC (10 odsto).

Mediji su nezvanično prenosili da su za kupovinu Komercijalne banke bili zainteresovani mađarska OTP banka, jedna turska banka, kao i biznismen Miodrag Kostić.

Izvor: B92

Check Also

Montenegroberza: Državne obveznice podigle indekse

Rast oba indeksa i milionski promet obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj se skraćeno …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *