Američki div General Motors u ozbiljnim problemima zbog carina koje je nametnuo Trump

Dodajte komentar

Carine na uvoz čelika i aluminija koje je nametnuo američki predsjednik Donald Trump podižu troškove poslovanja američkog automobilskog diva General Motorsa (GM) koji još uvijek procjenjuje posljedice tih mjera, kazala je GM-ova izvršna direktorica.

“Jasno je da želimo da zadržimo cjenovnu dostupnost vozila. Primjećujemo međutim da troškovi rastu”, upozorila je u utorak Mary Barra u razgovoru s novinarima uoči održavanja godišnje skupštine dioničara.

Trump je prošlog mjeseca odobrio uvođenje kaznenih carina na uvoz čelika u SAD od 25 posto i aluminija od 10 posto za najveće američke dobavljače. Kanada, Evropa i Meksiko nisu dugo čekale s protivmjerama. Institut za upravljanje nabavkom ovog je mjeseca izvijestio da su te carine i najavljene protivmjere već podigle cijena metala, donoseći prekide u isporukama i kašnjenja u ispunjenju narudžbi.

“Ulažemo velike napore kako bismo procijenili efekte tih carina”, istaknula je GM-ova izvršna direktorica, napominjući da je još prerano za pouzdane procjene s obzirom na dinamičnost trgovine i na složenost poslovanja autoindustrije.

Uprkos neizvjesnostima na trgovinskom planu, kako je istaknula Barra, nisu bili primorani da mijenjaju dugoročni smjer poslovanja.

Jutarnji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *