Američki div General Motors u ozbiljnim problemima zbog carina koje je nametnuo Trump

Carine na uvoz čelika i aluminija koje je nametnuo američki predsjednik Donald Trump podižu troškove poslovanja američkog automobilskog diva General Motorsa (GM) koji još uvijek procjenjuje posljedice tih mjera, kazala je GM-ova izvršna direktorica.

“Jasno je da želimo da zadržimo cjenovnu dostupnost vozila. Primjećujemo međutim da troškovi rastu”, upozorila je u utorak Mary Barra u razgovoru s novinarima uoči održavanja godišnje skupštine dioničara.

Trump je prošlog mjeseca odobrio uvođenje kaznenih carina na uvoz čelika u SAD od 25 posto i aluminija od 10 posto za najveće američke dobavljače. Kanada, Evropa i Meksiko nisu dugo čekale s protivmjerama. Institut za upravljanje nabavkom ovog je mjeseca izvijestio da su te carine i najavljene protivmjere već podigle cijena metala, donoseći prekide u isporukama i kašnjenja u ispunjenju narudžbi.

“Ulažemo velike napore kako bismo procijenili efekte tih carina”, istaknula je GM-ova izvršna direktorica, napominjući da je još prerano za pouzdane procjene s obzirom na dinamičnost trgovine i na složenost poslovanja autoindustrije.

Uprkos neizvjesnostima na trgovinskom planu, kako je istaknula Barra, nisu bili primorani da mijenjaju dugoročni smjer poslovanja.

Jutarnji.hr

Check Also

Montenegroberza: Državne obveznice podigle indekse

Rast oba indeksa i milionski promet obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj se skraćeno …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *