Reli električnih automobila „Nikola Tesla“ od iduće godine i u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Organizatori relija za električna vozila „Nikola Tesla“ koji se već pet godina uspješno održava u Hrvatskoj, odlučili su da dogodine kao dio tog zanimljivog automobilističko-turističko-tehnološkog događaja uključe i Crnu Goru.

Kako je objavio portal „Total Montenegro News“, reli „Nikola Tesla“ dogodine će u maju startovato u Novom Vinodolskom, a učesnici će se uputiti prema Dubrovniku i Crnoj Gori, odakle će se kasnije vratiti do cilja relija u Zagrebu.

Ovaj reli koji su 2014. pokrenuli Igor i Tina Kolovrat sa ciljem da promovišu električna vozila i izgradnju infrastrukture za njihovo punjenje u Hrvatskoj, ove je godine imao 44 automobila učesnika, trajao je osam dana i pokrivao rutu od 1.550 kilometara preko pet dalmatinsnkih ostrva, pet nacionalnih parkova i 15 gradova u Hrvatskoj. Većina učesnika relija bili su automobili najpoznatijeg proizvođača električnih vozila na svijetu – američke kompanije „Tesla“. Među učesnicima ovog tamičenja , pored ostalih bili su Maja Musk, majka osnivača i vlasnika kompanije „Tesla“ Ilona Maska, te Mate Rimac, osnivač i vlasnik najpoznatijeg proizvođača hipersportskih i ultraluksuznih elektriilnih automobila „Rimac Automobili“ koji koštaju od milion eura po komadu, na više.

Reli „Nikola Tesla“ je mnogo više od pukog prikazaivanja električnih automobila – ova manifestacija je u međuvremenu postala i svojevrsni simbol promjena i drugačijeg načina razmišljanja kada je drumski saobraćaj u pitanju. Značajno je doprinijela promociji električnih automobila koje mnogi stručnjaci označavaju kao najizgledniju budućnost ličnog drumskog prevoza uopšte, i pomogla da Hrvatska za manje od pet godina značajno razvije svoju infrastrukturu za ovu vrstu vozila koja je narasla sa samo 4 stanice za njihovo punjenje iz 2014. do preko 300 stanica koliko ih ta država ima danas.

U Crnoj Gori ta je infrastruktura tek u povojima, a kompanija Jugopetrol je najavila da će ove godine otvoriti prvi brzi punjač za električna vozila na jednoj od svojih benzinskih stanica. Stoga će dolazak učesnika relija „Nikola Tesla“ dogodine na Crnogorsko primorje biti još jedan impuls za razvijaje ninfrastrukture za podršku tim vozilima, kao i promociju ideje masovnijeg korišćenja električnih automobila kod nas. Inače, 98 odsto učensnika relija „Nikola Telsa“ su stranci – većinom iz zapadne i sjeverne Evrope, SAD i Kanade. Među njima su preduzetnici i biznismeni, novinari, svjetski putnici i avanturisti zbog čega je ovaj reli postao i jedno od najuspješnijih sredstava promocije ekološkog turizma u Hrvatskoj.

BokaNews

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *