Gorivo od petka jeftinije i u Bosni i Hercegovini

Rast cijena goriva u Federaciji BiH bit će zaustavljen, a od petka je moguće očekivati i postepeno smanjenje cijena goriva na benzinskim pumpama, kazao je federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović.

On je u Mostaru s rukovodećim predstavnicima menadžmenta najznačajnijih distributera naftnih derivata razgovarao o zaustavljanju cijena goriva u Federaciji BiH.

Ministar Vujanović ocijenio je, kako je izvijestila Fena, kako je ishod sastanka taj da će se rast cijena azustaviti na način da će one biti vezane za kretanje na tržištu, jer su distributeri iskazali volju za racionalizaciju i optimalizaciju poslovnih troškova i iznalaženje modusa za sniženje cijena.

Pročitaj još: Gorivo napokon pojeftinilo – ali u Hrvatskoj

On je kazao kako je do sada već pristiglo više od stotinu zahtjeva za smanjenje cijena te da će ishodi biti vidljivi narednih dana.

Prethodno je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao da će se situacija pogoršati i doći će do drastičnih poskupljenja koja će uticati na standard građana i ekonomije u BiH imajući u vidu šta se dešava na svjetskom tržištu nafte.

On kaže da vlade Republike Srpske i Federacije BiH mogu uticati i spriječiti divljanje cijena.

”Trenutno je na svjetskom tržištu cijena litra goriva 0,87 KM i kada na to dodate 0,70 ili 0,80 KM raznih taksi i trošarina u zavisnosti od vrste goriva, lako je izračunati da je to oko 1,60 KM po litru”, ističe Šarović te ističe da mu nije jasno zašto pojedini ministri iz Republike Srpske, po pitanju cijene i trošarina za gorivo, prebacuju odgovornost na Vijeće ministara.

Indikator

Check Also

Vučelić: Luka Bar izolovana u odnosu na glavne centre distribucije na Mediteranu

Luka Bar je izolovana u odnosu na glavne centre distribucije na Mediteranu i na čvorišta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *