I Daimler lažirao testove štetnih gasova na dizel vozilima

Dodajte komentar

Njemačka vlada je naložila proizvođaču automobila Daimleru da u Njemačkoj opozove 238 hiljada vozila nakon što je utvrđeno da su opremljena softverom koji lažira emisije štetnih gasova u dizelskim vozilima.

U cijeloj Evropi ukupno je 774 hiljade dizelskih vozila koja sadrže sporne uređaje, a Daimler je poručio da će ih sve opozvati. U najvećoj su mjeri pogođeni modeli Mercedes C-klase, Vito i GLC, odnosno njihove dizelske verzije, saopštilo je ministarstvo.

Daimler je saopštio kako će ponovno ugraditi softver, no negirao je bilo kakve zloupotrebe.

Njemački ministar saobraćaja Andreas Scheuer izjavio je kako su ministarstvo i Daimler u ponedjeljak “intenzivno pregovarali mnogo sati”.

Naposljetku, izvijestio je da je ministarstvo naložilo trenutni opoziv Daimlerovih modela u Njemačkoj jer su sadržavali “ilegalne naprave za isključivanje”. Naime, ministarstvo ima ovlašćenja za opoziv vozila samo na području Njemačke.

Iz Daimler su kazali da će, uz maksimalnu brzinu i s kooperativnom transparentnošću s vlastima, ukloniti aplikacije u kontrolnom sistemu motora na koje vlada ima prigovor.

Daimler je odbio da navede gdje će preostala vozila biti opozvana. Takođe su poručili kako zakonitost softvera još uvijek treba razjasniti.

Ranije, čelnik Daimlera Dieter Zetsche je rekao da je pronađeno tehničko rješenje za probleme sa softverom te da ne očekuje da će kompanija biti novčano kažnjena.

Ovo nije prvi put da se Daimler suočio s problemima zbog softvera za emisije štetnih gasova. Prošle je godine izvršio rekonstrukciju i naknadnu ugradnju u tri miliona Mercedesovih diesel automobila proizvedenih od 2011. godine, no taj potez nije nazvao opozivom.

Afera s lažiranjem emisija štetnih plinova nadvila se nad njemačkom automobilskom industrijom u rujnu 2015. godine, kada je Volkswagen (VW) priznao uporabu softvera koji može prepoznati kada je dizelski automobil podvrgnut ispitivanju te privremeno smanjiti štetne emisije, a kako bi udovoljio zahtjevima američkih regulatora.

Afera “Dieselgate” je koštala VW, u vidu novčanih kazni i drugih troškova, oko 30 milijardi dolara.

U međuvremenu, utvrđeno je da i drugi proizvođači automobila imaju ugrađene slične uređaje. BMW je u februaru opozvao 12.000 dizel automobila, a Porsche u maju 60.000. Niti jedan nije priznao nezakonitosti.

Jutarnji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *