EBRD “gura” privatizaciju Komercijalne banke

Potpredsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Alen Piju rekao je da ta banka kao suvlasnica Komercijalne banke razgovara s Vladom Srbije o njenoj privatizaciji.

“Započeli smo razgovore sa srpskom vladom o privatizaciji banke kako bismo osigurali stabilnost bankarskog sistema u Srbiji”, rekao je Piju novinarima u Beogradu.

Posle nespretnog ugovora o dokapitalizaciji prije 12 godina gde su strani ulagači, među njima i EBRD, stekli manjinski udio u vlasništvu, “Komercijalna banka” nije imala veliku korist. Po ugovoru redovno je trebalo da joj se uvećava kapital, što je država i učinila finansijskom injekcijom od 100 miliona eura.

Kriza i nenaplativi krediti u međuvremenu su joj umanjili i vrijednost. I sad se država našla na prekretnici – ili da je dodatno dokapiitalizuje ili da je izgubi, odnosno prepusti ostalim suvlasnicima među kojima je i EBRD.

“Kada je riječ o ‘Komercijalnoj banci’, ukoliko Evropska banka bude odlučila, jer ima pravo da proda svoje akcije, u tom slučaju mislim da bi iz ekonomskih i mnogo drugih razloga, država trebalo da otkupi taj udio prema dogovorenoj cijeni, tako da naša zemlja u tom slučaju ima jednu snažnu domaću banku”, kazao je Hasan Hanić, dekan Beogradske bankarske akademije.

Upućeni kažu da se mjesecima sa stranim suvlasnicima polemisalo o tome ko će biti direktor “Komercijalne banke” – domaći ili strani. Nisu za to da država proda “Poštansku štedionicu”, a kažu nije ni MMF.

(RTS)

Check Also

McCann Podgorica prva agencija iz Crne Gore nagrađena na međunarodnom festivalu Golden Drum

Prvi put agencija iz Crne Gore nagrađena je na jednom od najznačajnihih festivala iz svijeta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *