Euro ojačao prema dolaru, u fokusu sjednice ECB-a i Feda

Euro je u ponedjeljak ojačao prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima uoči ovotjednih sjednica Evropske centralne banke (ECB) i američkog Feda s kojih ulagači čekaju nove smjernice u vezi daljih poteza u monetarnoj politici.

Cijena eura u takvom je svijetlu jutros porasla za 0,4 posto prema dolaru, na 1,1816 dolara, i drži se nadomak najviših nivoa u dvije nedjelje, od 1,1840 dolara, koje je nakratko dostigla u trgovanju u četvrtak.

Zajednička evropska valuta bila je i na 0,5-procentnom dobitku prema švajcarskom franku, valuti utočištu za kapital ulagača u nestabilnim vremenima. Franak je skliznuo gotovo 0,3 posto, na 1,162 franka za euro nakon što su glasači na nedjeljnom švajcarskom referendumu odbacili plan reorganizacije financijskog okruženja u Švajcarskoj.

Američkom se valutom trgovalo pak po uglavnom nepromijenjenom kursu u odnosu na japansku u poređenju sa zatvaranjem trgovanja u petak, po 109,44 jena.

Euro je ojačao uprkos povećanoj bojazni od globalnog trgovinskog rata nakon što sastanak sedam najrazvijenijih ekonomija svijeta grupe G7 proteklog vikenda nije rezultirao napretkom u razgovorima o trgovinskim pitanjima.

Ulagači su spremni na dodatne nestabilnosti na valutnim tržištima uoči velikih događanja ove nedjelje koja će tržišni učesnici pažljivo pratiti, uključujući sastanak na vrhu američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una koji će se održati u utorak, te sjednice ECB-a i američke centralne banke Fed.

U fokusu ulagača prije ECB-ove sjednice bit će redovna dvodnevna sjednica Feda na kojoj se gotovo jednoglasno očekuje drugo ovogodišnje povećanje kamatnih stopa. Tržišta će pritom ponajviše zanimati Fedove projekcije budućih povećanja kamatnih stopa.

Check Also

Vučelić: Luka Bar izolovana u odnosu na glavne centre distribucije na Mediteranu

Luka Bar je izolovana u odnosu na glavne centre distribucije na Mediteranu i na čvorišta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *