U bankama istorijskih 3,27 milijardi eura depozita

Dodajte komentar

Bankarski sektor trenutno je najstabilniji segment privrede, što se u znatnoj mjeri ogleda u stabilnosti indikatora poslovanja i kvalitetu aktive, kao i tendenciji depozita koji su prošle godine porasli na istorijski najviši nivo, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

Savjet CBCG juče je na sjednici razmatrao izvještaju o stabilnosti finansijskog sistema u prošloj godini i konstatovao da su depoziti porasli na 3,27 milijardi eura, što je istorijski najviši nivo, i da čine ubjedljivo najveći dio pasive banaka, čak 78,1 odsto.

“Ukupna likvidna sredstva banaka su tokom prošle godine porasla 13,9 odsto na 1,06 milijardi eura. Njihovo učešće u odnosu na aktivu i depozite je takođe poraslo, na 25,3 odsto odnosno 32,7 odsto”, saopšteno je nakon sjednice.

Ta likvidna sredstva, kako se dodaje, trenutno su najbolja sigurnosna rezerva banaka od rizika pogoršanja kvaliteta aktive i odliva depozita. Konstatovano je i da je nivo loših kredita, iako u znatnom padu, i dalje vodeći sistemski izazov sa bankarskog sektora.

“Učešće loših kredita, iako u prošloj godini smanjeno sa 10,3 odsto na 7,3 odsto, i dalje je relativno visoko, što negativno utiče na sklonost banaka prema riziku, odnosno na nivo kreditne aktivnosti i uslove kreditiranja”, kazali su u CBCG.

Savjet je razmatrao i izvještaj o stabilnosti cijena za prošlu godinu i utvrdio da su taj period obilježile pozitivne godišnje stope inflacije, što je, u prvom redu, posljedica rasta cijena nafte na svjetskom tržištu, kao i poskupljenja pojedinih prehrambenih proizvoda.

“Prosječan rast potrošačkih cijena u prošloj godini iznosio je 2,4 odsto”, naveli su u CBCG.

Anketa vrhovne monetarne institucije je pokazala da većina banaka i privrednika očekuje da će u ovoj godini inflacija biti u rasponu od 1,5 odsto do tri odsto, a prema ekspertskoj procjeni CBCG, inflacija će na kraju ove godine biti od 1,9 odsto do 3,9 odsto.

Usvojen je Predlog odluke o kreditnom registru, čiji je glavni cilj unapređenje tog servisa.

“Stupanjem na snagu odluke, od januara naredne godine, stvoriće se uslovi za značajno unapređenje sadržaja, dostupnosti i kvaliteta podataka kreditnog registra. Takođe će lizing, faktoring i kompanije za otkup potraživanja biti obveznici izvještavanja za potrebe kreditnog registra”, navodi se u saopštenju.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *