Od naredne godine stroža kontrola zaduženosti firmi

Dodajte komentar

Savjet Centralne banke usvojio je Predlog odluke o Kreditnom registru, čiji je glavni cilj unapređenje ovog servisa CBCG. Od januara 2019, stvoriće se uslovi za značajno unapređenje sadržaja, dostupnosti i kvaliteta podataka Kreditnog registra.

Takođe će, od januara naredne godine, lizing, faktoring i kompanije za otkup potraživanja, biti obveznici izvještavanja za potrebe Kreditnog registra, čime se značajno uvećava postojeća baza podataka o zaduženosti pravnih lica u finansijskom sektoru, saopšteno je nakon današnje sjednice Savjeta CBCG.

Ocijenjeno je da će predstojeća unapređenja doprinijeti boljoj i pouzdanijoj procjeni rizika pojedinačnih dužnika koju vrše banke.

Savjet je razmatrao i usvojio Izvještaje o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za februar, mart i april 2018. godine, Godišnji izvještaj o radu Centralne banke Crne Gore za 2017. godinu, Izvještaj o stabilnosti finansijskog sistema za 2017. godinu i Izvještaj o stabilnosti cijena za 2017. godinu, kao i Izvještaj o poslovanju mikrokreditnih finansijskih institucija u prvom kvartalu 2018. godine. U Godišnjem izvještaju o radu Centralne banke Crne Gore u 2017. godini konstatovano je da je crnogorska ekonomija ostvarila rast u 2017. u odnosu na 2016. godinu.

Između ostalog se navodi da je u Izvještaju o stabilnosti finansijskog sistema u 2017. godini konstatovano da se nivo sistemskih rizika, koji utiču na stabilnost finansijskog sistema, može ocijeniti kao umjeren, uz prisustvo finansijskih izazova na individualnom nivou.

“Zaključeno je da je neadekvatna međunarodna konkurentnost glavni uzrok sistemskih ranjivosti, te da nivo javnog duga i dalje predstavlja rizik“, istakao je Savjet CBCG.

Istaknuto je da je bankarski sektor trenutno najstabilniji segment privrednog sistema, što se u značajnoj mjeri ogleda u stabilnosti indikatora poslovanja i kvaliteta aktive, kao i tendenciji depozita koji su tokom 2017. godine porasli na 3,27 milijardi eura (što je istorijski najviši nivo) i čine ubjedljivo najveći dio pasive banaka (78,1 odsto).

Anketa Centralne banke je pokazala da većina banaka i privrednika očekuje da će u 2018. godini inflacija biti u rasponu od 1,5 odsto do tri odsto. Prema ekspertskoj procjeni Centralne banke, inflacija na kraju 2018. godine će biti u rasponu od 1,9 odsto do 3,9 odsto.

“Razmatran je i usvojen i Okvir za vođenje makroprudencione politike. Ovim dokumentom se definiše mandat CBCG za vođenje makroprudencione politike, kao i njeni osnovni i prelazni ciljevi, potencijalni indikatori, te instrumenti za dostizanje postavljenih ciljeva. Usvajanjem ovog dokumenta se dodatno usmjerava djelovanje CBCG u slučaju materijalizacije sistemskih rizika koji mogu ugroziti finansijsku stabilnost u Crnoj Gori“, zaključio je Savjet CBCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *