Naslovne strane dnevnih novna za 7. jun – Najvaćnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

U bankama istorijskih 3,27 milijardi € depozita

Savjet CBCG juče je na sjednici razmatrao izvještaju o stabilnosti finansijskog sistema u prošloj godini i konstatovao da su depoziti porasli na 3,27 milijardi eura, što je istorijski najviši nivo, i da čine ubjedljivo najveći dio pasive banaka, čak 78,1 odsto.

Inicijativa Pojas i put šansa za razvoj regiona

Inicijativa “Jedan pojas, jedan put nesumnjiva je šansa za razvoj regiona i pojedinačnih država kroz bolje povezivanje u svim oblastima, a posebno saobraćajne i energetske infrastrukture, trgovine i turizma, istakao je bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

PU REGIONALNI LIDER U SPROVOĐENJU REFORMI

Crnogorska Poreska uprava (PU) je regionalni lider u realizaciji preporuka iz poglavlja koje se odnosi na oporezivanje i posvećenosti ostvarivanju ciljeva, kazala je rukovodilac jedinice Generalnog direktorata za oporezivanje i carinsku uniju u Evropskoj komisiji (EK) Barbara Branki Gardinal.

Dan

Obradu kredita nezakonito naplaćuju

Banke koje posluju u Crnoj Gori troškove obrade kredita naplaćuju nezakonito, smatraju pravnici i ekonomisti, dok bankari tvrde da se ti troškovi zakonito naplaćuju, kao i da je svaki klijent sa tim upoznat.

Otvorena Balkan.kom konferencija

Vlada radi na premošćavanju digitalnog jaza u odnosu na zemlje Evropske unije (EU) implementacijom strategije razvoja informacionog društva do 2020. godine, kazao je državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Milan Srzentić. On je juče otvorio drugu po redu Balkan.kom konferenciju Closing The Digital Gap y Podgorici prilikom čega je istakao da je vizija Vlade da nove generacije usluga budu geografski dostupne i ekonomski pristupačne svim građanima, bez obzira u kom dijelu države žive i čime se bave.

Blokada saobraćaja zbog cijena goriva

Grupa nezadovoljnih građana organizovaće u nedjelju u 17 časova protest zbog poskupljenja cijena goriva. Nezadovoljstvo zbog visokih cijena goriva, koje su u poslednjih mjesec rasle drastično, građani će iskazati tako što će na pola sata zaustaviti svoje automobile na glavnim raskrsnicama u svim gradovima Crne Gore.

Niko se ne interesuje

Na poslednji ponovljeni javni poziv za prodaju imovine firme Vektra Boka, raspisan krajem aprila, ni ovog puta nije bilo zainteresovanih kupaca, pa će imovina, čija je ranije procijenjena vrijednost 8,1 milion eura, biti iznova ponuđena na prodaju. Riječ je o trećem pozivu od početka ove godine, a prethodna dva bila su raspisana 18. januara i 8. marta.

Pobjeda

U kreditni registar će ući lizing i faktoring

Od januara naredne godine lizing, faktoring i kompanije za otkup potraživanja biće obveznici izvještavanja kreditnog registra, čime se uvećava postojeća baza podataka o zaduženosti u finansijskom sektoru, saopšteno je nakon sjednice Savjeta Centralne banke.

Na jesen drugi poziv za projekte

U toku je priprema drugog poziva u okviru progama prekogranične saradnje Crne Gore i Albanije i biće objavljen najvjerovatnije u trećem kvartalu ove godine, saopšteno je iz Ministarstva finansija nakon dvodnevne implementacione radionice za korisnike bespovratnih sredstava osam projektnih prijedloga odabranih za finansiranje u okviru prvog poziva.

Banka Kine dolazi u region

Zamjenik generalnog direktora Banke Kine Guanhan Čenjuče je bio gost guvernera dr Radoja Zugića, nakon čega je saopšteno daje banka zainteresovana da poslovanje proširi u regionu. Iz CBCG se navodi da je plan za širenje u skladu sa inicijativom “Jedan pojas, jedan put. Nezvanično saznajemo da se očekuje da Banka Kine razmotri dolazak u Crnu Goru.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *