Najbogatiji svjetski fond tražio smjenu Elona Muska

Dodajte komentar
Ilon Musk direktor kompanije „Tesla“

Norveški suvereni fond, težak bilion dolara, u srijedu je objavio svoju podršku inicijativi smjenjivanja Elona Muska s mjesta predsjednika odbora kompanije Tesla, jedne od najpoznatijih kompanija za proizvodnju električnih automobila, objavio je Reuters.

Predlog, koji je u utorak doživio poraz na godišnjoj skupštini dioničara, predstavljao je do sada najveće iskušenje za Muska u njegovoj kompaniji.

Norgest Bank Investment Managenet (NBIM), koji vodi najveći svjetski nezavisni fond, izjavio je da podržava odluku o podjeli funkcija CEO-a i predsjednika odbora kako bi se omogućilo bolje upravljanje i jednostavnija korporativna kontrola kompanije.

Fond je također glasao protiv ponovnog izglasavanja člana uprave Antona Gracie, ali su zato podržali odluku o ponovnom imenovanju Jamesa Murdocha kao i Elonova brata Kimbala Muska.

Dodatno, bez obzira na podršku većine dioničara, NBIM je u martu glasao protiv Muskovog prijedloga modela plata i bonusa koji je trenutno težak 2,6 milijardi dolara, a taj bi se iznos s vremenom mogao značajno povećati.

Norveški fond trenutno posjeduje 1,4 posto Teslinih dionica, dok je krajem 2017. godine posjedovao 0,48 posto dionica čija je tadašnja vrijednost bila procijenjena na 252,5 miliona dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *