Bike sharing sistem u Podgorici: Uskoro 20 električnih i 80 konvencionalnih bicikala za iznajmljivanje

Dodajte komentar

Uvođenje iznajmljivanja bicikala, Bike sharing sistema u Podgorici, sa 20 električnih i 80 konvencionalnih bicikala, najavio je menadžer Glavnog grada Dragutin Đeković, u okviru Konferencije “Pametni gradovi i urbana rješenja 2018”.

Konferencija je održana danas, a organizovao je Glavni grad u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Danske. Cilj konferencije je da se gradska uprava i stručna javnost upoznaju sa danskim rješenjima u upravljanju gradskim sistemima, jer im je, kako su istakli iz Glavnog grada, podsticanje primjene novih tehnologija u gradskoj upravi jedan od prioritetnih strateških ciljeva.

“Podgorica je grad koji se vrlo intenzivno razvijao u posljednjih deceniju i po i došlo je do jedne velike ekspanzije, kako teritorijalne tako i populacijske i primjena novih tehnologija je neophodna kako bi grad efikasnije funkcionisao i kako bi svojim građanima pružio kvalitetniji i bolji nivo usluge”, izjavio je Đeković na konferenciji.

Ambasador Kraljevine Danske Anders Hugard izjavio je da je Danska u svijetu prepoznata kao lider u polju uvođenja zelenih urbanih rješenja, te da mnoga od njih nijesu skupa i komplikovana.

„U posljednjih deceniju obezbijedili smo zdraviju životnu sredinu i ekonomski prosperitet, a Kopenhagen će postati prvi glavni grad u svijetu sa najmanjom emisijom CO2… Zato smo doveli naše eksperte i poznate firme u ovoj oblasti da pokažu da čak i male opštine mogu biti uspješne“, zaključio je ambasador Hugard.

U dikusijama su, između ostalih, učestvovali gradonačelnik Fredensborga Tomas Like Pedersen, koji je govorio o davanju besplatnih savjeta domaćinstvima, direktor Doma zdravlja Nebojša Kavarić, koji je govorio o digitalizaciji servisa za građane u primarmnoj zdrastvenoj zaštiti, predstavnik “Kompan i Monster” koji se bave izradom dječjih igrališta i javnih prostora za sport i fitnes Stevan Stepanović, kao i Boris Ristović iz NVO Amplituda, koji je predstavio platformu “Moje drvo”, koja se odnosi se na društveno odgovorno poslovanje kompanija i pojedinaca u ozelenjavanju javnih površina, Govorio je i Vuk Vukašinović iz “Crnogorskog Telekoma”, koji je predstavio na koji način će ova kompanija pomoći uvezivanje zdravstva i tehnologije, kao i postavljanje stanica za punjenje električnih vozila.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *