Tesla proizvodi toliko otpada da gubitke računaju u Subway sendvičima

Dodajte komentar

Kompanija električnih automobila Tesla gubi ogromne količine novca i proizvodi gomilu otpada kako bi proizveo svoj Model 3, piše Business Insider. Tačnije, za svaki paket od 2.500 baterija i pogonskih jedinica koje napuste Teslinu Gigafactory, proizvede se dodatnih hiljadu komada suvišnog materijala od čega je polovina iskorištena za autodijelove. Druga polovina je otpad na koji je kompanija samo u ovoj godini potrošila oko 150 miliona dolara (taj iznos ne uključuje dodatne troškove izrade tog otpada poput energije, radnika i sl.) budući da je izvršni direktor kompanije, Elon Musk, odlučio proizvoditi 5.000 Model 3 vozila nedjeljno.

Ipak, kompanija je objasnila da se radi o preuveličanoj brojci i da je otpad normalan dio procesa proizvodnje.

– Imamo velike količine otpada u proizvodnji Modela 3, što je normalno sa svakim novim proizvodom i na to smo računali. Budući da smo poboljšali manufakturne procese, količina otpada za baterije je već pala za 60 posto od januara – izjasnili su se iz Tesle dodajući da su proizvodi najvišeg kvaliteta razlog velike količine otpada koji nastane pri proizvodnji. Ipak, najviši kvalitet ili ne, spomenute brojke baš i nisu u skladu s eco-friendly standardima koje je kompanija postavila.

Nadalje, ovo nije jedini slučaj koji uzrokuje gubitke za kompaniju. Naime, u februaru ove godine pogrešno programirani robot zadužen za baterije neprestano je bušio plastična kućišta i baterijske ćelije čime je bilo oštećeno više od hiljadu baterija, a u aprilu je hiljade djelova koji se koriste za proizvodnju baterijskih modula bilo takođe proizvedeno s greškom. Sve to je postalo otpad.

Računice o proizvedenom otpadu pokazuju da je do kraja maja kompanija proizvela toliko otpada da bi se za njega moglo kupiti 103,42 Model 3 automobila. Zapravo, količine otpada ove kompanije su postale tolike da Teslini dokumenti ponekad te novčane gubitke izražavaju u veličinama Subway sendviča za 5 dolara (pecimo, u jednom je slučaju to iznosilo 137,11 milja, odnosno 220,66 kilometara).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *