Rok za loše kredite produžen godinu

Dodajte komentar

Skupštinski Odbor za ekonomiju predložio je parlamentu da usvoji predlog izmjene zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju dugova prema finansijskim institucijama, što podrazumijeva produžetak njegovog važenja još godinu. Pomoćnik ministra finansija Aleksandra Popović je podsjetila da je parlament taj zakon usvojio 2015. godine, sa izmjenama i dopunama u prošloj godini.

Prošlogodišnjim izmjenama promijenjena su neka važeća rješenja, u cilju pospješivanja održivog finansijskog restrukturiranja preduzeća i preduzetnika i produžen rok do kojeg korisnici hipotekarnih kredita mogu da podnose zahtjev banci za finansijsko restrukturiranje, na tri godine kazala je Popovićeva na jučerašnjoj sjednici odbora.

Novom izmjenom taj rok se produžava na četiri godine, prenosi Mina biznis.

Popović je navela da su efekti primjene zakona, od njegove izmjene, zaključno sa februarom ove godine, iznosili ukupno 23,7 miliona eura.

Od toga se 22,6 miliona odnosi na kompanije, a 1,1 milion na pojedince. Prema podacima na kraju decembra prošle godine, nekvalitetni krediti su činili 7,3 odsto ukupnih, što je 20,8 odsto manje u odnosu na kraj 2016. godine precizirala je Popovićeva. Ona je kazala da su zbog dobrih efekata zakona, u ministarstvu smatrali opravdanim da predlože produženje njegovog roka važenja još godinu.

(Dan)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *