Predrag Lešić: Domen .ME je danas globalni brend

Dodajte komentar

Domen .ME je danas globalni brend, a osim globalne prepoznatljivosti Crna Gora je zahvaljujući njemu u prethodnoj deceniji ostvarila i 30 miliona eura prihoda, kazao je Dnevnim novinama Predrag Lešić.

Povodom deset godina postojanja kompanije, Lešić je za naš list govorio o onome što je do sada urađeno i uspjesima koje je doMEn postigao.

DN: Kako biste okarakterisali prvu deceniju rada kompanije koja funkcioniše u javno-privatnom partnerstvu?

Lešić: Domen .ME je danas globalni brend. Vrijednost .ME ekstenzije vidljiva je i na prvi pogled, jer je veoma jednostavno objasniti na koji način domen može da se iskoristi. Onaj teži dio je doći do krajnjeg korisnika, prenijeti mu tu poruku, pružiti mogućnost registracije i ostale prateće usluge na globalnom nivou, 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici. Ove prepreke su prevaziđene javno-privatnim partnerstvom, u kom su svi partneri odigrali svoju ulogu, na najbolji mogući način.

Zaposleni kompanije doMEn su posvećenim radom izgradili brend kojim se Crna Gora danas ponosi i po kom je prepoznatljiva u svijetu. Naravno, svih ovih godina smo imali punu podršku Vlade Crne Gore, kao glavnog partnera na projektu. Osim globalne prepoznatljivosti, Crna Gora je ostvarila i znatan finansijski benefit iz ovog javno-privatnog partnerstva. Riječ je o 30 miliona eura prihoda države na ime naknade iz ugovora o upravljanju domenom, različitih oblika poreza i doprinosa, kao i kroz finansiranje društveno odgovornih projekata.

DN: Bez obzira na velike finansijske benefite razvoja crnogorskog društva od primarnog rada ove kompanije, DoMEn je podjednako fokusirana na društvenu odgovornost. Šta su motivi takve politike poslovanja?

Lešić: Motiv je činjenica da se radi o javno-privatnom partnerstvu. Dva segmenta na koja smo stavili akcenat su preduzetništvo i programiranje. Stoga ulažemo znatne resurse, kako materijalne tako i ljudske, u promociju i popularizaciju programiranja na svim nivoima, od nižih razreda osnovne škole pa do visokog obrazovanja na fakultetima.

Sa druge strane, krećući se aktivno kroz startap industriju, i prateći razvoj tehnoloških brzorastućih kompanija, formirali smo jezgro startap ekosistema u Crnoj Gori u saradnji sa partnerima iz zemlje i inostranstva. Sa ponosom možemo da kažemo da smo ostvarili impresivne rezultate na kojima čestitamo svima koji su zajedno sa nama na ovom putu.

DN: DoMEn je pokrenuo jednu od najvećih marketinških konferencija u Jugoistočnoj Evropi, Spark.me koja je prije nekoliko dana šesti put održana u Bečićima. Kako ste došli na ideju da realizujete ovakvu konferenciju i čemu pripisujete njenu, sada već globalnu popularnost?

Lešić: Radeći svoj posao imali smo prilike da učestvujemo u raznim konferencijama širom svijeta. Jedna nas je posebno nadahnula, a to je TechCrunch Disrupt. Brzo smo shvatili da nije moguće velikom broju mladih ljudi obezbijediti da posjeti ovu konferenciju, pa smo stoga odlučili da organizujemo svoju. Danas u Crnoj Gori možete jednom godišnje čuti predavače koji su planetarno popularni. Takođe, po ugledu na TCD, organizujemo i startap takmičenje i pobjednika šaljemo na TechCrunch Disrupt u San Francisko, najznačajnije startap takmičenje na svijetu. Iz godine u godinu bilježimo sjajne utiske startapera po povratku iz San Franciska.

(Cijeli intervju u današnjim Dnevnim novinama)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *