Ovo je najbogatiji Rus

Dodajte komentar

Vladimir Lisin (62), magnat čelika, najbogatiji je Rus na sviketu. Njegovo bogatstvo se procjenjuje na 20,19 milijardi dolara.

Lisin je od 1970-ih godina kada je radio kao mehaničar i električar, daleko dogurao i već godinama je prvi vrhu lista najbogatijih Rusa.

On je u ponedjeljak prestigao Alekseja Mordašova, zahvaljujući rastu cijena akcija “Novolipetsk Steel PJSC”, kompanije čiji je Lisin većinski vlasnik. “Novolipetsk Steel” je četvrti najveći ruski proizvođač čelika, , piše “Blumberg”.

Njegovo bogatstvo se sada procjenjuje na 20,19 milijardi dolara.

Lisin, takođe, kontroliše najveću rusku teretnu željeznicu i ima akcije u brodogradilištima i pomorskom transportu.

Mordašov koji je sada na drugom mjestu, glavni je čovjek “Severstal PJSC”, takođe proizvođača čelika.

Lisin je diplomirao na Sibirskom metalurškom institutu 1979. godine i radio razne poslove u čeličanama i gvožđarama. Nakon pada Sovjestkog saveza, preselio se u Moskvu i počeo da se bavi izvozom metala.

Za oko pet godina, postao je jedan od članova upravnog borda nekoliko vodećih prizvođača metala u Rusiji, prenosi Blic.

Lisin je veliki ljubitelj oružja i ima kolekciju od nekoliko pušaka i sačmara. Prvi put je pucao kada je imao 12 godina. On je danas predsjednik Evropske streljačke konfederacije, Ruske streljačke unije i potpredsjednik je Ruskog olimpijskog komiteta.Izgradio je jedan od najvećih evropskih kompleksa za streljaštvo u Lisji Nori, blizu Moskve.

Jedan je od oligarha na crnoj listi američke adminsitracije zbog veza sa Kremljom.

Mordašov (52) je 267 dana bio najbogatiji Rus, nakon što je na toj poziciji prestigao Vladimria Potanjina. Ališer Usmanov, sada ruski sedmi najbogatiji čovjek, na samom vrhu liste je proveo oko dvije godine.

Ekonomski online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *