Zakon o radu: Nakon tri godine posao za stalno

Dodajte komentar

Novim Zakonom o radu, koji je u pripremi, poslodavac će biti u obavezi da nakon tri godine rada na određeno sa zaposlenim potpiše ugovor o stalnom zaposlenju, bez obzira na to da li je bio zaposlen kod tog poslodavca ili preko agencije, saopštili su sindikalci.

Od 178 hiljada zaposlenih, njih 54 hiljade ima ugovore na određeno, podaci su Međunarodne organizacije rada (MOR) na osnovu Ankete o radnoj snazi u Crnoj Gori.

Generalni sekratar Saveza sindikata (SSCG) Duško Zarubica objasnio je da jedan zaposleni ne može biti angažovan duže od tri godine, bilo preko agencije ili poslodavca.

Čak 30 odsto zaposlenih ima ugovore na određeno vrijeme, što je duplo više u odnosu na evropski prosjek, kazao je Zarubica.

Iz Unije slobodnih sindikata (USSCG) kažu da su alarmantni podaci iz poslednjih nekoliko godina o broju tzv. prekarnih ugovora, koji zaposlenima ne omogućavaju sindikalno udruživanje kao i druga prava iz radnog odnosa.

“Nema dostojanstvenog rada dok u Crnoj Gori ne bude 90 odsto stabilnih ugovora na neodređeno vrijeme”, saopšteno je iz USSCG.

Dodali su da će novim Zakonom o radu biti spriječene zloupotrebe, i da će poslodavac biti obavezan da u roku od tri godine potpiše ugovor na neodređeno, prenosi portal RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *