Glas kao sljedeća velika promjena na polju marketinga

Dodajte komentar

Glasovna tehnologija mijenja način na koji korisnici tragaju za stvarima koje su im potrebne, pa mnogi marketinški stručnjaci već razmatraju načine na koje bi ovu tehnologiju mogli da iskoriste u okviru svojih kampanja.

Prema poslednjim anketama agencije Bright Local, 58% ispitanika je u posljednjih 12 mjeseci koristilo glasovnu tehnologiju u potrazi za nekim lokalnim biznisom. Pored toga su glasovnu tehnologiju koristili i u druge svrhe, a kako bi, na primjer, rezervisali sto u restoranu ili sobu u hotelu, te se raspitali da li neka radnja u zalihama ima proizvod za koji su zainteresovani.

Sa druge strane, 20% od svih pretraživanja na Google-u se u posljednje vrijeme čini uz pomoć glasovnih komandi, a 60,5 miliona korisnika u Sjedinjenim Američkim Državama redovno koristi glasovne asistente kao što je Alexa, a kako bi pretraživali internet u potrazi za nekim proizvodom, te obavili narudžbine. Upravo zbog toga mnogi smatraju da će virtuelni asistenti i chatbot-ovi igrati važnu ulogu u interakciji sa potencijalnim klijentima do 2021. godine.

Tako se na glas gleda kao na sljedeću veliku promjenu na polju marketinga, a najviše zbog toga što je ovaj nešto što je najprirodnije u ponašanju čovjeka, budući da je osnovno oruđe za komunikaciju. Tako će svakodnevni zadaci postati prilično jednostavniji, jer će glas zamijeniti komplikovane menije, te skratiti vrijeme koje je potrebno da bi se došlo do informacija o nekom proizvodu ili usluzi. Na taj način će oglašivači moći da komuniciraju sa klijentima na drugačiji način, što će dovesti i do evolucije u kreativnosti i načinu razmišljanja.

Skoro svaki novi uređaj danas ima i mogućnost za integraciju digitalnog asistenta, što ukazuje na to da će glasovno pretraživanje u budućnosti sve više dobijati na značaju. Zbog toga će oglašivači morati da se pozabave načinima na koje će korisnici ubuduće dolaziti do njihovih proizvoda, te jezikom koji ovi najčešće koriste.

Stručnjaci su primijetili da mnogi još uvjek ne koriste ove mogućnosti na svojim mobilnim uređajima, a vjerovatno zbog neprijatnosti koju bi osjećali da se svom digitalnom asistentu glasno obraćaju u javnosti. Ipak, vremenom će takav način interakcije postati uobičajen, što zahtijeva promenu u načinu pristupanja klijentima, te u kreiranju kampanje. Najveći izazov u okviru korišćenja glasa u marketinškim kampanjama svakako će biti ton, a zbog emocionalnih reakcija koje glas može da izazove.

PCPress.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *