Evropske berze porasle, u fokusu bankarski sektor

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u ponedjeljak su cijene dionica porasle, ponajviše zahvaljujući oporavku bankarskog sektora koji je prošle nedjelje bio pod pritiskom zbog političke neizvjesnosti u Italiji i Španiji.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9,45 sati u plusu 0,6 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks porastao 0,60 posto, na 7.748 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,45 posto, na 12.780 bodova, a pariški CAC 0,40 posto, na 5.488 bodova.

Među najvećim su dobitnicama jutros berze u Italiji i Španiji jer je Italija s novom koalicionom vladom izbjegla vanredne parlamentarne izbore, dok je u Španiji premijer smijenjen.

Najviše je jutros porastao, 1,2 posto, bankarski sektor jer se ulagači nadaju pozitivnom podsticaju tom sektoru od jačanja ekonomske aktivnosti i mogućih preuzimanja i spajanja.

Cijena dionice Unicredita porasla je 3,5 posto, a Societe Generalea 2,6 posto, nakon napisa u medijima kako ta italijanska i francuska banka razmatraju mogućnost spajanja.

Ulagače je ohrabrio i rast cijena dionica u petak na Wall Streetu za više od 0,9 posto, nakon boljih nego što se očekivalo podataka o zapošljavanju u SAD-u.

I na azijskim berzama cijene dionica jutros su porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio na dobitku 1 posto.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks ojačao 1,4 posto, na 22.475 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *