Željeznica smanjuje broj radnika

Dodajte komentar

Željeznička infrastruktura Crne Gore ŽICG trenutno zapošljava 788 radnika, a u narednom periodu će njihov broj biti smanjen kroz izradu programa o tehnološkim viškovima i isplate otpremnina u iznosu koji će dogovoriti dva reprezentativna sindikata i menadžment preduzeća, kazao je u intervjuu za Dan predsjednik Odbora direktora ŽICG Safet Kalač, koji je nedavno došao na čelo ovog državnog preduzeća.

“S obzirom na složenost poslova unutar preduzeća biće neophodna i nova primanja, tj. podmlađivanje radne snage, posebno u građevinskom sektoru”, rekao je Kalač.

Prosječna neto zarada na nivou Društva za 2017. godinu je iznosila 405,16 eura.

“Kako se pitanje zarada zaposlenih uređuje kolektivnim ugovorom, a imajući u vidu činjenicu da su u toku aktivnosti na donošenju novog kolektivnog ugovora, budući da je prethodno pomenuti akt iz maja 2017. godine usvojen na određeno vrijeme, to će Komisija koja je formirana po pomenutom osnovu imati u vidu sve odredbe Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru i ostale zakonske propise koji regulišu predmetnu materiju, tako da za sada ne planiramo da smanjujemo zarade zaposlenih, već da povećamo izvorne prihode i smanjimo troškove poslovanja”, istakao je on.

Odgovarajući na pitanje koliki je trenutni dug ŽICG za poreze i doprinose i da li se radnicima isplaćuju doprinosi na plate, odnosno bruto plate Kalač je rekao da je rješenjem Poreske uprave od 10. aprila 2017. godine usvojen je zahtjev ŽICG za reprogram poreskog potraživanja u iznosu od 3,288 miliona eura, tako što je Društvo obavezano da jednokratnu uplatu u iznosu od 10 odsto obavi u roku od 90 dana od dana donošenja rješenja, a da ostatak duga u iznosu od 2,959 mil. eura plaća u 60 jednakih mjesečnih rata u iznosima od po 49.325,15 eura.

“ŽICG je do sada izmirila sve obaveze utvrđene naprijed pomenutim rješenjem bez dana kašnjenja, kao i tekuće obaveze po osnovu poreza i doprinosa na zarade za obračunske periode, počev od zarade za mjesec januar 2016. godine, a trenutni dug za poreze i doprinose po pomenutom rješenju iznosi 2,327 miliona eura”, naglasio je on.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *