Akcionari Facebooka traže ostavku Zuckerberga

Dodajte komentar

Bijes i frustracije isplivali su na godišnjem sastanku akcionara Facebooka. Time se okupljanje na kojem obično nema nikakvih događanja pretvorilo u šansu investitorima da se suoče sa direktorima kompanije iza koje je godina prepuna skandala, navodi NBC.

Američka televizija navodi da je sastanak na trenutke ličio na pobunu, dok su investitora izvršnog direktora Facebooka Marka Zakerberga rešetali pitanjima u vezi sa njegovim vođenjem kompanije i načinom na koji se odmosio prema skandalu oko prikupljanja informacija korisnika koje vršila firma “Kembridž analitika”.

“Ugledajte se na Džordža Vašingtona, a ne na Vladimira Putina”, poručio je jedan od investitora Zakerbergu, misleći na Vašingtonovu odluku da ode sa funkcije predsjednika SAD.

NBC objašnjava da su sastanci akcionara Facebooka obično formalnost, pošto glasačku moć u kompaniji i dalje kontrolišu Zakerberg i uski krug ljudi oko njega, što čini praktično nemogućim pokušaje usvajanja inicijativa akcionara, osim ako ih ne odobri lično Zakerberg. Navodi se da je na jučerašnjem sastanku odbijeno svih šest šest inicijativa koje su predložili akcionari.

Američka televizija navodi da je, takođe, tokom izbora članova uprave Facebooka, jedna žena prekinula sastanak i pozvala akcionare da spriječe da Zakerberg ponovo bude ponovo izglasan za člana uprave. I pored toga, svih osam članova uprave, uključujući Zakerberga, ponovo je izabrano.

Navodi se da predlog akcionara po kojem je trebalo uvesti pravilo jednog glasa po pojedinačnoj akciji, čime bi Zakerberg izgubio specijalna glasačka prava koja sada ima, nije prošao.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *