Makron predlaže reformu Svjetske trgovinske organizacije

Dodajte komentar

Francuski predsjednik Emanuel Makron predložio je pokretanje međunarodnih pregovora za reformu Svjetske trgovinske organizacije do sastanka grupe G20 u Argentini krajem godine.

“To je trenutak kada treba da pokrenemo to pitanje”, rekao je Makron u govoru na otvaranju godišnjeg sastanka Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u Parizu.

Njegov predlog dat je dva dana pred moguću američku primjenu kaznenih taksi na uvozni čelik i aluminijum.“Prijetnje trgovinskim ratom ništa neće riješiti. Za nas je trgovinski rat uvjek rat u kome svi gube. Gube naše industrije, naši poljoprivrednici, naši potrošači”, rekao je Makron.

On je rekao da je izazov da se nađe kolektivni dogovor, i snažno se založio za jaki multilateralizam. “Jedino jedna reformisana Svjetska trgovinska organizacija može da nam pruži takav okvir. Predlažem pregovore o reformi STO u kojima će od početka učestvovati SAD, EU, Kina i Japan i koja bi brzo bila proširena na zemlje G20 i na OECD”, rekao je on.

Francuski predsjednik je rekao da bi trebalo brzo zajedno da dođu do dijagnoze o tome šta ne funkcioniše u sadašnjem sistemu i izrazio nadu da će na sastanku G20, razvijenih zemalja i zemalja u brzom razvoju, krajem godine u Buenos Ajresu moći da bude izrađena prva mapa puta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *