Amerika planira tarife na uvoz evropskog čelika i aluminijuma

Dodajte komentar

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa planira da uvede tarife na uvoz evropskog čelika i aluminijuma pošto nisu dobijeni ustupci od Evropske unije.

To je prenijela agencija Asošiejted pres (AP).

Naknadni rok za uvođene kaznenih tarifa na čelik i aluminijum ističe u petak, 1. juna pošto su SAD prethodno produžile pregovore sa EU za 30 dana.

Odluka Trampove administracije mogla bi da se promijeni ako dvije strane postignu dogovor “u posljednji čas”, rekli su dva zvaničnika agenciji AP, koji su zatražili da ne budu imenovani.

Američki predsjednik najavio je u martu da će SAD uvesti tarife od 25 odsto na uvozni čelik i 10 odsto na uvozni aluminijum, ali je garantovao da će EU i drugi američki saveznici biti izuzeti od te mjere.

Ipak, to izuzeće za EU ističe u petak.

Visoki evropski zvaničnici sastali su se juče s američkim ministrom trgovine Vilburom Rosom, uoči odluke Trampa o uvodjenju novih uvoznih tarifa zemljama Evropske unije.

Evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom napisala je na Tviteru pred sastanak sa Rosom i Lajthajzerom da “EU želi da u potpunosti bude izuzeta od tih taksi” i da bi radije da bude deo “pozitivnog transatlantskog” trgovinskog procesa.

S druge strane, Ros je kritikovao EU zbog čvrste pregovaračke pozicije.

Brisel je zauzvrat zaprijetio kontra potezom – uvodjenjem carina na američki čelik, puter od kikirikija, sok od narandže i druge proizvode, u slučaju da EU ne bude izuzeta od novih taksi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *